A zöldséget olívával érdemes sütni

Újabb fordulat a táplálkozással kapcsolatos tanácsokban: egészségesebb, ha a zöldségeket extra szűz olívaolajban megsütjük, mint főzzük, mivel így az ételben található antioxidánsok száma növekszik, ráadásul az olajban lévő fenolok a zöldségekre is átkerülnek. A fenolok és az antioxidánsok segítenek abban, hogy elkerüljük rákot és a diabéteszt.

Egy friss spanyol kutatás szerint jobban tesszük, ha nem pároljuk a zöldségeket, hanem inkább megsütjük őket – egészen addig, amíg extra szűz olívaolajat használunk. Kiderült, hogy az olaj hatására a zöldségek antioxidáns kapacitása növekszik, és a fenolok száma is nő. Ezek az összetevők segítenek abban, hogy a különféle krónikus betegségeket – különösen a rákot, a diabéteszt és az autoimmun betegségeket – elkerüljük.

Eddig párolva javasoltákA kutatás során 120 gramm burgonyakockát, sütőtököt, paradicsomot és padlizsánt teszteltek a szakemberek, amelyet többféle módon is elkészítettek: megsütötték, megfőzték extra szűz olívaolaj és víz keverékével. A laboratóriumban a fenoltartalom és az antioxidáns kapacitás volt a fő szempont.

Nem véletlen, hogy a mediterrán étrend rengeteg zöldséget és extra szűz olívaolajat használ. Ezeket a területen sokan sütik meg az ételt, ezzel is növelve a fenolok arányát. Mindez egészségesebbé teszi a táplálkozást – mondja a kutatást vezető Cristina Samaniego Sánchez professzor, a Granadai Egyetem szakembere.

Arra is figyelmeztetnek azonban, hogy a sütés ugyanakkor növeli az étel kalóriatartalmát, így érdemes a helyes arány kialakítására törekednünk – olvashatjuk a Food Chemistry című szaklapban.