Zöldség- és gyümölcsfogyasztással az agyvérzés ellen

A legfrissebb kutatási eredmények szerint már napi két és fél adag zöldség és gyümölcs elfogyasztása is jelentős mértékben csökkenti az agyérgörcs kialakulásának kockázatát. A kutatás szerint a stroke kockázata 32 százalékkal csökken minden napi 200 gramm elfogyasztott gyümölcs után, és 11 százalékkal minden napi 200 gramm zöldség elfogyasztása után.

Erre az eredményre 20 olyan korábbi kutatás elemzéséből jutottak a szakértők, amelyek mind a zöldség-gyümölcs fogyasztás és a stroke kockázata közötti összefüggést vizsgálták az elmúlt 19 évben.

„Az étrend és az életmód javítása létfontosságú tényező a kardiológiai kockázat és a stroke kockázatának csökkentése szempontjából az általános népesség körében” – magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Yan Qu, a Qingdao városi kórház intenzív osztályának igazgatója. „Különösen a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend javasolt, mert ezzel fedezhető a mikro és makro tápanyag, valamint a rostanyag szükséglet anélkül, hogy jelentősen növelnénk az energiaszükségletet.”

Az elemzésnek alávetett kutatások azt mutatták, hogy a nagy mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás csökkenti a vérnyomást, ami az agyi érkatasztrófák egyik fő kóroka, és javítja a mikrovaszkuláris működést. Az ilyen étrend a testtömeg-index, a derékbőség, a koleszterinszint és a gyulladás szempontjából is kedvező hatást gyakorol.

Stroke szaklapban megjelent tanulmányból az is kiderült, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás kedvező hatásai a férfiak és nők minden korosztályában kimutathatók.