Zöldség- és gyümölcsfogyasztással az agyvérzés ellen

A legfrissebb kutatási eredmények szerint már napi két és fél adag zöldség és gyümölcs elfogyasztása is jelentős mértékben csökkenti az agyérgörcs kialakulásának kockázatát. A kutatás szerint a stroke kockázata 32 százalékkal csökken minden napi 200 gramm elfogyasztott gyümölcs után, és 11 százalékkal minden napi 200 gramm zöldség elfogyasztása után.

Zöldség- és gyümölcsfogyasztással az agyvérzés ellenErre az eredményre 20 olyan korábbi kutatás elemzéséből jutottak a szakértők, amelyek mind a zöldség-gyümölcs fogyasztás és a stroke kockázata közötti összefüggést vizsgálták az elmúlt 19 évben.

„Az étrend és az életmód javítása létfontosságú tényező a kardiológiai kockázat és a stroke kockázatának csökkentése szempontjából az általános népesség körében” – magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Yan Qu, a Qingdao városi kórház intenzív osztályának igazgatója. „Különösen a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend javasolt, mert ezzel fedezhető a mikro és makro tápanyag, valamint a rostanyag szükséglet anélkül, hogy jelentősen növelnénk az energiaszükségletet.”

Az elemzésnek alávetett kutatások azt mutatták, hogy a nagy mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás csökkenti a vérnyomást, ami az agyi érkatasztrófák egyik fő kóroka, és javítja a mikrovaszkuláris működést. Az ilyen étrend a testtömeg-index, a derékbőség, a koleszterinszint és a gyulladás szempontjából is kedvező hatást gyakorol.

Stroke szaklapban megjelent tanulmányból az is kiderült, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás kedvező hatásai a férfiak és nők minden korosztályában kimutathatók.