Gyümölcsöstál a karcsúság titka

Azok a nők, akik teli gyümölcsöstálat tartanak a konyhapulton, 6 kilóval könnyebbek – derül ki a Cornell Egyetem kutatásából. Lefotózták a konyhapultot 200 amerikai háztartásban, majd lemérték az ott élő nők súlyát. Akiknél reggelizőpehely volt a pulton, 9 kg-mal nehezebbek voltak azoknál, akiknél nem volt. Az üdítő jelenléte plusz 11-12 kg-ot jelentett.

Ez tipikusan az „eszem, amit látok” diéta következménye” – mondta a kutatást vezető Brian Wansink az intézmény sajtóközleményében.

Könnyebb fogyni, ha az asztalon vanÉn szeretem a gabonapelyhet, úgyhogy sokkolt az eredmény. Noha egészséges ételként tartják számon, ha az ember mindig eszik belőle egy maroknyit, amikor nem lesz vékony – mondta a szakember.

Másfelől viszont az is bebizonyosodott, hogy akiknél gyümölcs volt kint a pulton, 9 kilóval soványabbak voltak. Bár a vizsgálat összefüggést tárt fel a konyhapult tartalma és a háztartásban élő nők testsúlya között, nem ok-okozati kapcsolat alátámasztására készült.

Van egy mondás nálunk a laborban: ha vékony akarsz lenni, tedd azt, amit a vékony emberek szoktak. Ha ők mindent letakarítanak a konyhapultról a gyümölcsök kivételével, akkor nekünk sem árt követni a példát – összegezte Wansink.

A tanulmány a Health Education and Behavior című szakfolyóirat internetes kiadásában jelent meg.