„Gyilkosok” a tányérunkon

Az étrendünkön nagyon sok múlik. Azt persze már Hippokratész óta tudjuk, hogy a halál a belekben lakozik. A régi igazságot erősítette meg egy globális kutatás, amely úgy találta, hogy évente 11 millióan kerülnek idő előtt sírba – az étrendjük miatt. A legnagyobb baj, ha a tányérunkon nincs elég teljes kiőrlésű gabona, magvak, gyümölcs és zöldség.

Mit reggeliznek a táplálkozási szakértők?

Biztosan milliószor hallotta már, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, de mielőtt egy pohár narancsléért vagy cukrozott gabonapehelyért nyúlna, jusson eszébe, hogy mennyit számít, milyen reggelit eszünk. Alább táplálkozási szakértők árulják el, mi a kedvenc reggelijük, így mi is követhetjük a példájukat, és egészségesen kezdhetjük a napot.

Barna rizzsel gyorsabban fogyunk

Ha szeretnénk megszabadulni néhány plusz kilótól, érdemes a fehér rizst barnára cserélni. Ez annyit jelent a diétában, mintha naponta harminc percen át tempósan gyalogoltunk volna. A teljes kiőrlésű ételek fogyasztásának hatására az anyagcsere gyorsul, illetve a szervezetben több ún. T-sejt termelődik, amelyek egyes fertőzések ellen veszik fel a kesztyűt.

Tovább él, aki teljes kiőrlésű gabonát fogyaszt

Akik naponta legalább három adag teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanak, azok korai halálozásának kockázata 20 százalékkal alacsonyabb mint azoké, akik egyáltalán nem, vagy kevesebb ilyen gabonafélét esznek. A rostnak köszönhetően hosszabb ideig tart a teltségérzés, ezért kevesebb kalóriát kell bevinni, jobban meg lehet őrizni az egészséges testsúlyt.

Életmentő gabonaszemek

A teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása meghosszabbítja az életünket, mivel csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Az elfogyasztott gabonák fele legyen teljes kiőrlésű, mert ezek alacsonyabb glikémiás indexűek, és vitaminban, ásványi anyagokban gazdagok. A rák kockázatát nem befolyásolta a teljes kiőrlésű gabona fogyasztása.

Ezeket egye fehér liszt helyett

A fehér búzaliszt – bár az egyik leggyakoribb tartós élelmiszer a háztartásokban – túl gyakori fogyasztása számos betegség kialakulásában játszhat szerepet. Nem kell azonban lemondani a liszttel készült ételekről, hiszen ma már több, magasabb tápértékű helyettesítője is akad. Nézzük a választékot: melyik mire jó és mire célszerű használni.

Nem minden teljes kiőrlésű gabona egyenlő

A legújabb kutatás azt mutatja, hogy sok teljes kiőrlésű gabonából készült termék egyáltalán nem olyan egészséges, mint hisszük, némelyik azonban egészségesebb a többinél. A Public Health Nutrition januári számában megjelent tanulmány szerzője, Rebecca Mozaffarian, a Harvard Egyetem Orvosi Karának munkatársa szerint nagy a zűrzavar azzal kapcsolatban, hogyan állapítható meg, melyek a legegészségesebb teljes kiőrlésű termékek.