Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Ezeket egye fehér liszt helyett

A fehér liszt – bár az egyik leggyakoribb tartós élelmiszer a háztartásokban – túl gyakori fogyasztása számos betegség kialakulásában játszhat szerepet. Nem kell azonban lemondani a liszttel készült ételekről, hiszen ma már több, magasabb tápértékű helyettesítője is akad. Nézzük a választékot: melyik mire jó és mire célszerű használni.

Teljes kiőrlésű liszt

Ha valaki le szeretné cserélni a fehér finomított búzalisztet, általában a teljes kiőrlésű változatot tegye a bevásárlókocsiba. A legtöbb „sima” búzaliszttel készült ételhez, mint például a kenyér, pizza, jól használható, bár a süteményekhez nem igazán ajánlott. Hogy mégis miben jobb, mint a finomított liszt? Röviden annyiban, hogy tartalmazza a gabonaszem összes alkotórészét, így a csírát és a korpát is. Ebből fakadóan magasabb az élelmi rost-, fehérje-. vitamin- és ásványi anyag tartalma a finomított termékekkel szemben. Rendszeres fogyasztása hozzájárul a megfelelő anyagcseréhez, segít a kiegyensúlyozott vércukor-értékek elérésében.

Graham-liszt

A teljes kiőrlésű liszthez igen hasonlít a Graham-liszt, ugyanúgy tartalmazza a gabonaszem összes alkotórészét. A különbség csupán annyi, hogy ennek a szemcsemérete nagyobb, ezért lassabb a felszívódása, így később is lehet tőle megéhezni. A vércukorszintet is csak lassan emeli meg, így cukorbetegek és inzulin-rezisztensek is bátran fogyaszthatják (természetesen a megadott szénhidrát határokon belül). Véletlenül se gondoljuk róla, hogy gluténmentes!

Tönkölyliszt

Magas fehérje-, vitamin- és ásványianyag tartalma miatt kiemelkedik a többi liszt közül. A tönkölybúzalisztből ízletesebb, tovább eltartható kenyerek süthetők, mint a normál búzalisztből. Lényegében bármely, búzalisztből készült étel elkészítéséhez is tökéletes választás. Természetesen a tönkölybúzából is létezik teljes kiőrlésű változat, ami nagyobb szemcseméretű és korpatartalmú.

Zabliszt

Rostban és vitaminokban gazdag, de szénhidrátban szegényebb – röviden így lehetne jellemezni a zablisztet, ami az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Fehérjében és zsírban gazdagabb a normál búzalisztnél, ezért lassabban is szívódik fel, így cukorbetegek és inzulinrezisztensek is fogyaszthatják. A zab kiváló béta-glükán (egyfajta élelmi rost) forrásnak tekinthető, ami elősegíti a vér koleszterinszintjének csökkenését, az immunrendszer megfelelő működését, és segítheti a fogyókúrát is. Jól alkalmazható az ételek sűrítéséhez és sütemények készítéséhez.

Durumliszt

Magas fehérjetartalmú búzaliszt, melynek bár nem kiemelkedő a rosttartalma, mégis ideális választás lehet cukorbetegek számára. Ennek oka, hogy a benne lévő keményítőt (amilóz) csak lassan tuja lebontani a szervezetünk, nem emeli meg ugrásszerűen a vércukorszintet. Elsősorban tészta készítésére alkalmas, de cukrászsütemények és édes tészták alapanyagául is szolgálhat.

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Jobb test, jobb vér – tönköly