Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Tovább él, aki teljes kiőrlésű gabonát fogyaszt

Akik naponta legalább három adag teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanak, azok korai halálozásának kockázata 20 százalékkal alacsonyabb mint azoké, akik egyáltalán nem, vagy kevesebb ilyen gabonafélét esznek. A rostnak köszönhetően hosszabb ideig tart a teltségérzés, ezért kevesebb kalóriát kell bevinni, jobban meg lehet őrizni az egészséges testsúlyt.

Sun munkatársaival 12 publikált kutatás eredményeit tekintette át, és elemezték a National Health and Nutrition Examination Surveys (NHANES) felmérés adatait is. A kutatásokban összesen 800 ezer férfi és nő vett részt, akik az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és a skandináv országokban éltek. A kutatások az 1971 és 2010 közötti időszakban készültek, és ez alatt közel 98 ezer halálozás következett be.

Minél többet a teljes kiőrlésűbőlMinél több teljes kiőrlésű gabonát fogyasztottak, annál alacsonyabb volt a halálozási arány, különösen a szív- és érrendszeri eredetű halálozásé – foglalta össze a Harvard Egyetem T. H. Chan orvosi karának táplálkozási szakértője, dr. Qi Sun.

Bár az elemzés nem mutatott ki közvetlen, ok-okozati összefüggést, kiderült, hogy a szívbetegség és agyvérzés eredetű korai halálozás kockázata körülbelül 25 százalékkal csökkent abban az esetben, ha az emberek naponta három adag (összesen 48 gramm) teljes kiőrlésű gabonát fogyasztottak azokhoz képest, akik egyáltalán nem, vagy csak kevesebb teljes kiőrlésű gabonafélét ettek. A daganatos betegségek okozta halálozás kockázata mintegy 15 százalékkal csökkent.

Sun elmondta, hogy a teljes kiőrlésű gabona fogyasztásának a halálozás kockázatára gyakorolt hatását több tényező is okozhatja. A teljes kiőrlésű gabonák nagy mennyiségű rostot tartalmaznak, így segítik a vércukor szabályozását és javítják a vér koleszterinszintjét, ami csökkenti a szívbetegség és a diabétesz kockázatát. A rostnak köszönhetően hosszabb ideig tart a teltségérzés is, ezért valószínűleg kevesebb kalóriát kell bevinni, jobban meg lehet őrizni az egészséges testsúlyt, és csökken a szívbetegségek kockázata.

A szakértők úgy vélik, hogy a mostani kutatási eredményekből kiindulva óvatosnak kell lenni a teljes kiőrlésű gabonák jótékony hatásait figyelmen kívül hagyó, szénhidrátban szegény értrendekkel, mert ezek akár növelhetik is a szívbetegségek kockázatát.