Lélekben fiatalon, optimistán

Az optimizmus sok tekintetben olyan, mint egy önbeteljesítő jóslat. Ha úgy érezzük, hogy az életünk és az egészségünk nagyrészt a saját irányításunk alatt van, és hiszünk abban, hogy képesek vagyunk olyan dolgokra, mint a stresszkezelés, az egészséges étrend követése, a rendszeres mozgás, akkor valószínűbb, hogy valóban képesek leszünk megtenni ezeket.

Lélekben fiatalon, optimistánJAMA Internal Medicine december 15-i számában megjelent brit kutatásból az derült ki, hogy a magukat legalább három évvel fiatalabbnak érző idős emberek körében alacsonyabb volt a halálozás aránya a vizsgált nyolcéves időszakban, mint azokban, akik tényleges életkorukat érezték, vagy esetleg idősebbnek érezték magukat. A magukat idősebbnek érzők körülbelül 25 százaléka halt meg az elemzés időszakában, míg a halálozás aránya a magukat fiatalabbnak érzők körében csak 14 százalék volt, a valós életkorukat érzők körében pedig 19 százalék.

Andrew Steptoe, a University College London kutatásának vezetője azt is elmondta, hogy a hatás még akkor is kimutatható volt, amikor számításba vették azokat a tényezőket, amelyek miatt valaki idősebbnek érezheti magát a koránál – ilyenek például a krónikus betegségek, a mozgási nehezítettség, illetve az olyan elmezavarok, mint a depresszió. A magukat idősebbnek érzőkre még akkor is 41 százalékkal nagyobb halálozási kockázat leselkedett, amikor a kutatók számításba vették ezeket a tényezőket.

A kutatás eredményei azonban nem bizonyítják minden kétséget kizáróan azt, hogy a fiatalabbnak érzés önmagában meghosszabbítaná az élettartamot. „Eredményeink nem magyarázták teljes mértékben a tapasztalt összefüggést, ezért egyelőre nem értjük pontosan a háttérben húzódó mechanizmusokat” – nyilatkozta Steptoe.

James Maddux, a George Mason University professzor emeritusa szerint a kutatási eredmények kiválóan mutatják, milyen nagy ereje lehet az optimizmusnak egy ember általános egészségi állapotával összefüggésben. „Az optimizmus sok tekintetben olyan, mint egy önbeteljesítő jóslat” – állítja a professzor. „ha úgy érezzük, hogy az életünk és az egészségünk nagyrészt a saját irányításunk alatt van, és hiszünk abban, hogy képesek vagyunk olyan dolgokra, mint a stresszkezelés, az egészséges étrend követése és a rendszeres testmozgás, akkor nagyobb valószínűséggel leszünk képesek valóban meg is tenni ezeket.”