Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Lélekben fiatalon, optimistán

Az optimizmus sok tekintetben olyan, mint egy önbeteljesítő jóslat. Ha úgy érezzük, hogy az életünk és az egészségünk nagyrészt a saját irányításunk alatt van, és hiszünk abban, hogy képesek vagyunk olyan dolgokra, mint a stresszkezelés, az egészséges étrend követése, a rendszeres mozgás, akkor valószínűbb, hogy valóban képesek leszünk megtenni ezeket.

Lélekben fiatalon, optimistánJAMA Internal Medicine december 15-i számában megjelent brit kutatásból az derült ki, hogy a magukat legalább három évvel fiatalabbnak érző idős emberek körében alacsonyabb volt a halálozás aránya a vizsgált nyolcéves időszakban, mint azokban, akik tényleges életkorukat érezték, vagy esetleg idősebbnek érezték magukat. A magukat idősebbnek érzők körülbelül 25 százaléka halt meg az elemzés időszakában, míg a halálozás aránya a magukat fiatalabbnak érzők körében csak 14 százalék volt, a valós életkorukat érzők körében pedig 19 százalék.

Andrew Steptoe, a University College London kutatásának vezetője azt is elmondta, hogy a hatás még akkor is kimutatható volt, amikor számításba vették azokat a tényezőket, amelyek miatt valaki idősebbnek érezheti magát a koránál – ilyenek például a krónikus betegségek, a mozgási nehezítettség, illetve az olyan elmezavarok, mint a depresszió. A magukat idősebbnek érzőkre még akkor is 41 százalékkal nagyobb halálozási kockázat leselkedett, amikor a kutatók számításba vették ezeket a tényezőket.

A kutatás eredményei azonban nem bizonyítják minden kétséget kizáróan azt, hogy a fiatalabbnak érzés önmagában meghosszabbítaná az élettartamot. „Eredményeink nem magyarázták teljes mértékben a tapasztalt összefüggést, ezért egyelőre nem értjük pontosan a háttérben húzódó mechanizmusokat” – nyilatkozta Steptoe.

James Maddux, a George Mason University professzor emeritusa szerint a kutatási eredmények kiválóan mutatják, milyen nagy ereje lehet az optimizmusnak egy ember általános egészségi állapotával összefüggésben. „Az optimizmus sok tekintetben olyan, mint egy önbeteljesítő jóslat” – állítja a professzor. „ha úgy érezzük, hogy az életünk és az egészségünk nagyrészt a saját irányításunk alatt van, és hiszünk abban, hogy képesek vagyunk olyan dolgokra, mint a stresszkezelés, az egészséges étrend követése és a rendszeres testmozgás, akkor nagyobb valószínűséggel leszünk képesek valóban meg is tenni ezeket.”