Mégis a zsír legyen kevesebb

A fogyásért folytatott küzdelemben az alacsony szénhidráttartalmú diéta vesztésre áll az alacsony zsírtartalmú érteddel szemben. Az alacsonyabb szénhidráttartalmú ugyanis diéta csökkenti az inzulinszintet, a zsírban szegényebb étrend azonban nincs hatással erre. A csökkenő inzulinszintnek viszont fokoznia kell a zsírégetést, így a zsírvesztést.

Mégis a zsír legyen kevesebbAz amerikai National Institutes of Health (NIH) kutatói 19 túlsúlyos ember fogyási módszereit és testsúlyváltozását követték nyomon. „Az eredmények szembemennek azokkal a népszerű elméletekkel, ami alapján sok fogyni vágyó az alacsony szénhidráttartalmú étrend mellett dönt.” – mondta Kevin Hall, a közlemény egyik szerzője, a U.S. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases kutatója.

Az elmélet középpontjában az a megfigyelés állt, hogy az alacsonyabb szénhidráttartalmú diéta csökkenti az inzulinszintet, míg a zsírban szegényebb étrend nincs hatással az inzulinszintre. A csökkenő inzulinszintnek viszont fokoznia kell a zsírégetést, így a zsírvesztést. „Bár ezek a hormonális folyamatok beindulnak az alacsony szénhidráttartalmú diéta bevezetése során, az alacsonyabb zsírtartalmú étrend alkalmazása mégis nagyobb mértékben csökkenti a testzsír mennyiségét még akkor is, ha a kalóriatartalmuk megegyezik és ez utóbbi nincs hatással az inzulinszintre.” – mondta Hall. A kutatás eredményeit a Cell Metabolism augusztusi számában tették közzé.

A vizsgálatban résztvevő 10 férfi és 9 nő testtömeg-indexe (BMI) közel 36 kg/m2 volt. A BMI segítségével durva közelítéssel megbecsülhető a testzsír mennyisége az illető testsúlya és magassága alapján. A U.S. Centers for Disease Control and Prevention szerint a 30 kg/mvagy afeletti testtömeg-index túlsúlyra utal. A vizsgálat ideje alatt az önkéntesek a NIH Clinical Center „anyagcsere egységében” tartózkodtak, és az első közel két hetes időszakban alacsony zsírtartalmú, majd ezt követően alacsony szénhidráttartalmú diétát kellett tartaniuk.

Mindkét diétás időszak első öt napjában, egy „alap menüt” kaptak, ami 50% szénhidrátot, 35% zsírt és 15% fehérjét tartalmazott. Ezután a diétás időszak fennmaradó hat napján vagy a szénhidrát- vagy a zsírbevitelt csökkentették 30%-kal. Az „alap menühöz” képest mindkét diéta kalóriatartalma 30%-kal alacsonyabb volt.

A vizsgálat során megállapították, hogy az alacsony szénhidráttartalmú diéta mellett naponta 53 grammal csökkent a testzsír mennyisége, míg az alacsony zsírtartalmú diéta esetén naponta 89 gramm testzsírt vesztettek az önkéntesek. A vizsgálat rövid ideje alatt az alacsony szénhidráttartalmú diéta mellett kissé nagyobb volt a testsúlycsökkenés. A kutatók szerint ez az eltérés a nagyobb mértékű vízvesztésnek köszönhető, és azt is hozzátették, hogy a zsírvesztés fontosabb szempont az elhízás hatékony kezelését tekintve.

„A hétköznapi életben az emberek nem tudják olyan pontosan figyelemmel kísérni és ellenőrizni a táplálkozásukat, mint ahogy mi azt a vizsgálat során tettük. Éppen ezért fontosabbnak tűnik egy olyan diéta kiválasztása, ami hosszútávon biztosítja a kalóriabevitel csökkentését.” – mondta Hall. „Más szóval a vizsgáltunk eredményei azt sugallják, hogy a zsírvesztés elsődleges mozgatórugója a teljes kalóriabevitel csökkentése.” Lona Sandon, a dallasi University of Texas Southwestern Medical Center dietetikus adjunktusa egyetértett az elhangzottakkal.

„A kalóriacsökkentés a legfontosabb a fogyás szempontjából, attól függetlenül, hogy az étrend zsír- vagy szénhidráttartalmát csökkentjük. Ha a kalóriamegszorítás céljából csökkented a zsírbevitelt, akkor a szervezet a raktározott szénhidrátot fogja felhasználni, amíg az rendelkezésre áll. Ezt követően kezdi felhasználni a zsírraktárakat. Ha csökkented a szénhidrátbevitelt, akkor a szervezet először a raktározott szénhidrátot, majd a raktározott zsírt kezdi felhasználni.” „Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy figyelmen kívül lehet hagyni, hogy milyen típusú étel formájában történik a kalóriabevitel. A kalória minőségét tekintve a tápanyagban gazdag ételek még mindig a legjobbak.” – mondta Sandon.

Susan Roberts, a táplálkozástudomány és a pszichiátria professzorának reményei szerint „a jelenlegi erőfeszítések hatására talán megdől az a téves elképzelés, hogy a súlycsökkentés szempontjából minden szénhidrát káros.” A legfontosabb kérdés, hogy vajon az étrend szénhidráttartalmának csökkentése elősegíti vagy hátráltatja a testsúlycsökkentést. Ez mind a kereskedelem, mind a tudomány szempontjából egy nagyon „ingoványos terület”, és ez az új tanulmány mégiscsak tudomásunkra hozott néhány kijózanító információt.” – mondta Roberts.

„A fogyni vágyóknak azért kell kevesebb szénhidrátot fogyasztaniuk, mert ha szénhidrátot eszünk az megakadályozza a zsír felszabadulását a zsírsejtekből?” – tette fel Roberts a költői kérdést. „A vizsgálat alapján nyilvánvalóan nem erről van szó. Ha csökkented a kalóriabevitelt, akkor zsírt fogsz veszíteni, még akkor is, ha az étrended sok szénhidrátot tartalmaz.”