Miért fontos az epehólyag munkája?

Amíg nincs vele baj, addig azt sem tudjuk, hogy egyáltalán van epénk, pedig nagyon fontos szerepe van a szervezetben. A májsejtekben képződő epefolyadék a zsír emésztésére szolgál. Az epeutakon keresztül kerül a vékonybélbe, ahol a lipáz enzim segítségével apró cseppekre bontja (emulgeálja) a zsírt, és így lehetővé teszi annak megemésztését.

Mennyire zsíros a sajtunk?

A sajt a napi étrend nagyon értékes része, mert fehérjét, zsírt, szénhidrátot és kalciumot, valamint sok vitamint tartalmaz. Fogyasztjuk kenyérrel, falatkákként borhoz, vagy sütéshez-főzéshez. A jó sajtok nálunk is egyre népszerűbbek, évente 13,2 kg-ot eszünk meg fejenként.

Ne együnk annyi műszószt!

Újfajta figyelmeztetéssel rukkoltak elő a legnépszerűbb szószok gyártói Angliában – többek között pl. a Dolmio és az Uncle Ben’s is. Saját javaslatuk szerint termékeik fogyasztása legfeljebb heti egyszer ajánlott, mivel sóban, zsírban és cukorban erősen bővelkednek. Érdemes megfontolni, ne otthon készítsük-e el ezeket a pofonegyszerű ételeket…

Több zsírt érdemes fogyasztani?

Mindig azt halljuk, hogy ha karcsúak szeretnénk lenni, kerüljük a zsír fogyasztását. A zsírban gazdag étrend lehet azonban a hatékony fogyókúra kulcsa. Azok a sportolók, akik kevesebb szénhidrátot fogyasztottak, több zsírt égettek el, és kitartóbbak voltak a testmozgásban. Az étrend megváltoztatásával szó szerint megnövelhetjük az állóképességünket.

Mégis a zsír legyen kevesebb

A fogyásért folytatott küzdelemben az alacsony szénhidráttartalmú diéta vesztésre áll az alacsony zsírtartalmú érteddel szemben. Az alacsonyabb szénhidráttartalmú ugyanis diéta csökkenti az inzulinszintet, a zsírban szegényebb étrend azonban nincs hatással erre. A csökkenő inzulinszintnek viszont fokoznia kell a zsírégetést, így a zsírvesztést.

Egy falat nem elég

Minél több zsírt fogyasztunk, annál többet kívánunk belőle – derül ki egy kutatásból. Aki képtelen csupán egyetlen kekszet vagy egy kocka csokoládét enni, végre megtudhatja, miért van ez. Bizonyos zsírok ugyanis ugyanúgy hatnak az agyra, mint a legerősebb kábítószerek. A telített zsírsavakban gazdag ételek ugyanis jutalomkereső magatartásra ösztönöznek.

Fehérből bézs zsír

A reszveratrol egy olyan polifenol, az antioxidánsok egy típusa, amely a legtöbb gyümölcsben megtalálható. Bebizonyították, hogy a 0,1 százalék reszveratrolt tartalmazó étrend képes a felesleges fehér zsírt aktív, energiaégető bézs zsírrá átalakítani, és ez a tény új stratégiák kidolgozását teszi lehetővé az elhízás megelőzésében és kezelésében.

Összefügg az asztmával a zsír- és rostbevitel

A kevés zsírt és sok rostot fogyasztó asztmások kevesebb tünetet produkálnak, mint azon társaik, akik nem ennyire egészségesen táplálkoznak – derül ki egy friss kutatásból. Az értekezés alapján a súlyos asztmával élők öt grammal több zsírt és ugyanennyivel kevesebb rostot vittek be a szervezetükbe naponta, mint az egészséges, asztma nélküli résztvevők.