Miért fontos az epehólyag munkája?

Amíg nincs vele baj, addig azt sem tudjuk, hogy egyáltalán van epénk, pedig nagyon fontos szerepe van a szervezetben. A májsejtekben képződő epefolyadék a zsír emésztésére szolgál. Az epeutakon keresztül kerül a vékonybélbe, ahol a lipáz enzim segítségével apró cseppekre bontja (emulgeálja) a zsírt, és így lehetővé teszi annak megemésztését.

Egy nap alatt a máj körülbelül fél liter epét termel. Az epefolyadék számos anyagot tartalmaz, mint például a gallium sókat, ásványi sókat és koleszterint. Az epe vagy az epehólyag vezetékeken halad át a nyombélbe, vagy – felesleg esetén – az epehólyagban marad. A keserű anyag zöldes-fekete színét az epe pigmentek adják.

Hogyan működik a kis tartály?

A körte alakú epehólyag a jobb májlebeny alján található, a máj üregében. Ez a kis simaizom tartály akár 50 ml epét is tárolhat. Az epe az egyes májsejtekből kis epevezetékekbe jut, majd nagyobb csatornákba, végül a májcsatornába, amely közvetlenül az epehólyag-csatornába vezet.

Az epesók semlegesítik a gyomorból származó savas ételeket. Az epesavak emulgeálószerként hatnak, és elősegítik a táplálékkal bevitt zsírok enzimekkel történő felbontását. A zsírban oldódó A-, D-, E- és K-vitaminokkal együtt a bélfal felszívja az epesavakat. A vérkeringéssel ezek a savak eljutnak a májba, és ott hasznosulnak. Ezzel szemben az epének a feladata az kiszűrt, semlegesített toxinok és metabolikus végtermékek eljuttatása a belekbe a kiválasztás során.

Amikor a táplálék a nyombélbe jut, a speciális sejtek ott olyan hormont termelnek, amely a vérrel az epehólyagba jut, és azt összehúzódásra készteti. Ugyanakkor megnyílik az epehólyag és a nyombél közötti záróizom. Az epe ilyenkor beáramlik a nyombélbe, keveredik az étellel, ezzel könnyebben feloldhatóvá és hasznosíthatóvá válnak a tápanyagok.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne még olvasni az epe működéséről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A gyomor és az epe barátja, a kurkuma