A gyomor és az epe barátja, a kurkuma

A kurkuma egyre divatosabbá válik a nyugati világban, pedig a trópusi területeken hosszú idő óta alapvető fűszer és gyógynövény. A gyógyászati célra használt mellékrizómák narancssárga színűek, enyhén fűszeres, aromás illatúak. A fűszer íze keserű és erős, alapvető összetevője a currypornak, kiváló növényi színezék. Gyógyszerként fokozza az epeműködést.

A kurkumát hagyományosan az emésztőrendszer működésének támogatására használják. A növény segít az emésztési zavarok leküzdésében, különösen akkor, ha azok az epeműködéshez kapcsolódnak, például csökkent epetermelődés esetén. A görcsös hasi fájdalom vagy nyomás kisugárzik a jobb vállba, hányinger és étvágytalanság, puffadás is előfordulhat. A tünetek általában zsíros ételek, kávé és hüvelyesek fogyasztása után jelentkeznek.

A kurkuma serkenti az epe kiválasztását, sőt állítólag a gyomorfekély is kezelhető vele. A közelmúlt kísérleti vizsgálatai megállapították, hogy a kurkumát fel lehet használni a rák kezelésében is, de kizárólagos terápiás szerként nem alkalmazható. A népi gyógyászatban emésztési zavarok, epehólyag-betegségek és felfúvódás ellen (szélhajtó) használják.

A kurkuma sokoldalú konyhai fűszer, például alapvető összetevője a currypornak, és kiváló növényi színezék. A homeopátia a jávai kurkuma szárított, földalatti részeit használja az epekiválasztás támogatására.

Adagolás

A kurkumagyökér standardizált száraz és folyékony kivonatai kapszulák, tabletták és cseppek formájában kaphatók. Tea formájában való használata nem gyakori az illóolajok alacsony vízben oldhatósága miatt. Az átlagos napi adag, hacsak nincs más előírás, 1,5-3 g. A jobb terápiás hatások eléréséhez 0,5-1 g porított rizómát kell naponta többször, étkezések között bevenni.

Kurkumát az epevezeték elzáródása, valamint epekő esetén csak az orvossal egyetértésben szabad bevenni. Terhes nők, szoptató anyák és 12 éven aluli gyermekek ne szedjék a kurkumát.

Hatás, mellékhatás

A kurkuma szedése fokozza az epefolyadék termelődését. Valószínűleg nem maguk a kurkuminoidok a felelősek az epeáramlás segítésében, hanem a belőlük a gyomor-béltraktusban felszabadult fahéjsav építőkövei. A kurkuminoidok gyulladásgátlók, antivirálisak, antibakteriálisak és májvédő tulajdonságuk van. Az újabb vizsgálatok azt mutatják, hogy a kurkuma gátolja bizonyos daganatok növekedését.

Az egyes esetekben kurkuma szedésekor gyomor-bél panaszokat, gyomorégést, hányingert, hányást és hasmenést figyeltek meg. Nincs ismert kölcsönhatás gyógyszerekkel.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne még olvasni az epe működéséről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Miért fontos az epehólyag munkája?