Több zsírt érdemes fogyasztani?

Mindig azt halljuk, hogy ha karcsúak szeretnénk lenni, kerüljük a zsír fogyasztását. A zsírban gazdag étrend lehet azonban a hatékony fogyókúra kulcsa. Azok a sportolók, akik kevesebb szénhidrátot fogyasztottak, több zsírt égettek el, és kitartóbbak voltak a testmozgásban. Az étrend megváltoztatásával szó szerint megnövelhetjük az állóképességünket.

Az új-zélandi Massey Egyetem kutatói Will O’Connor vezetésével arról számoltak be, hogy a kevés szénhidrátot és sok zsírt tartalmazó étrendre való átváltás segít abban, hogy a testmozgás során több zsírt égessünk el. A szakértők szerint az eredmények azt bizonyítják, hogy az étrend megváltoztatása teljesen átalakíthatja a szervezet működését.

Több zsírtól többet is égetnek elAzt vizsgálták, hogy a sportolók étrendjének változtatása módosítja-e azt is, ahogyan az izmaik elégetik a különféle üzemanyagokat. Bár a résztvevők többsége profi sportoló volt, a kutatók úgy vélik, hogy az eredmények az átlagembereknek is segítenek testösszetételük javításában.

A résztvevő sportolókat négy hétig minden nap testsúlykilogrammonként 2 g szénhidrát fogyasztására korlátozták és több zsír fogyasztására ösztönözték. A négy hét elteltével az alanyok egy négyórás kerékpáros vizsgálatnak vetették alá magukat.

A kísérlet során a kutatók a légzési gázcsere arányát, valamint a belélegzett és kilélegzett oxigén és szén-dioxid arányát is mérték. Ezek segítségével meg tudták határozni, mit használt fel a szervezetük a mozgás során energiaforrásként.

Megállapították, hogy amikor a sportolók kevés szénhidrátot és sok zsírt tartalmazó étrendet követtek, a szervezetük több zsírt égetett el a testmozgás alatt. Ennek az étrendnek köszönhetően a sportolók anyagcseréje hatékonyabban működött.