Táplálkozási hóbortok

Amerikában szinte naponta üti fel a fejét egy új táplálkozási őrület, melyek mindegyikének azonnal számos követője akad, ami nem is csoda, mivel a tengerentúlon óriási problémát jelent az elhízás. Egyes felmérések szerint a túlsúly miatt többen halnak meg, mint a dohányzás miatt. Jackie Lynch táplálkozási szakember az alábbiakban ezek között segít nekünk eligazodni.

Táplálkozási hóbortokA másik oldalon azonban teljesen szélsőséges reakciók jelennek meg, az egyik ilyen a böjtölés. A pár napos vagy hetes böjtölés természetesen számtalan előnnyel járhat, ám akadnak olyan fanatikusok, akik rendszeresen hideg, préselt levekkel helyettesítik a főétkezésüket, és ezáltal szinte éhezésre kényszerítik a szervezetüket. Amint azt Jackie Lynch elmondta, míg az időnkénti kalória-megszorítás kifejezetten egészséges, addig ez a fajta szigorú böjt a szervezet egész anyagcseréjét és hormonháztartását felboríthatja.

Egy másik irányzat szerint, a fogyás titka az, ha minél több zöld dolgot fogyasztunk. Egyre több sztár cseréli fel tejeskávéját egy zöld smoothie-ra vagy turmixra, sőt vannak, akik már legalább napi két étkezésük helyett ezt fogyasztják, de a többi étkezés során is előnyben részesítik a zöld ételeket, melyek közül az egyik legnépszerűbb a fodros kel. Jackie Lynch fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy ezek a zöld ételek és italok valóban rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, ám az igazi az lenne, ha ezek nem az egész étrendünket tennék ki, hanem csupán részei lennének az egészséges táplálkozásunknak.

Vannak, akik arra esküsznek, hogy vegetáriánus étrenddel a legkönnyebb karcsúnak maradni, így étrendjükből száműznek minden állati eredetű táplálékot. Jackie Lynch szerint ezzel nincs is semmi baj, ha kellően odafigyelnek arra, hogy szervezetük hozzájusson a fehérjéhez is, például hüvelyesekből vagy magvakból.

Ennél sokkal szokatlanabb módszernek a híve azok, akik szerint tejet csakis pasztörizálás nélkül, nyersen szabad fogyasztani, mivel így több benne a tápanyag és a vitamin. A módszer követői egyenesen a farmokról szerzik be a nyers tehén- vagy kecsketejet, és esküsznek rá, hogy ezt még a laktózérzékenyek is bátran ihatják, gyerekkorban pedig védelmet nyújt az asztma és a különféle allergiák ellen. Jackie Lynch azonban arra figyelmeztet, hogy pasztörizálás nélkül az ételmérgezés veszélye kilencszeresére nő, a nyers tejben ugyanis számos káros baktérium fordulhat elő, melyek mind ártalmasak lehetnek az egészségünkre.

A különféle szójatermékeknek is igen nagy rajongótábora van, sokan fogyasztanak tofut vagy edamame-t, azaz szójababot, sőt a szójatej és szójajoghurt is nagy népszerűségnek örvendenek. Legtöbben meg is vagyunk győződve róla, hogy ezek egészséges termékek, azonban Gwyneth Paltrow-t például egyenesen eltiltotta az életmód tanácsadója, dr. Frank Lipman a szójatermékektől, mondván ezek az ételek belezavarnak a szervezet endokrin folyamataiba, a nemi hormonokat is felboríthatják, sőt gátolják azt a képességét a szervezetünknek, mellyel az a főbb ásványi anyagokat képes kinyerni a táplálékokból. Jackie Lynch kevésbé szigorú e téren, de a feldolgozott szójatermékeket – mint a tejet és joghurtot – szerinte is érdemes kerülni.

Utolsóként egy talán sokak számára igen vonzónak tűnő teóriát említünk meg, mely szerint a kakaó is csodákra képes. Természetesen nem arról van szó, hogy mostantól tálcaszámra falhatjuk a finom süteményeket, de a módszer hívei azt hangoztatják, hogy a nyers kakaóbab csökkenti a vérnyomást, javítja a szív- és érrendszert, emellett általános jó közérzetet biztosít. Nyersen és gluténmentesen tehát bátran fogyaszthatunk édességet is. Jackie Lynch mindehhez hozzátette, hogy bár csodákra természetesen nem képes a kakaóbab sem, antioxidáns tartalmának köszönhetően azonban nyilvánvalóan jobb választás, mint egy tábla, hozzáadott cukrot tartalmazó csokoládé.