Béldaganatok ellen rostfogyasztás

A zsíros ételekben gazdag étrend mindössze kétheti követése is drámai mértékben fokozza a béldaganatok kialakulásának valószínűségét. Ha a rostdús ételeket hamburgerre, kekszekre és sült húsokra cserélték, az életveszélyes következményekkel járt. Nem újdonság, hogy a rost jót tesz az egészségnek, nagyon meglepő, hogy ilyen hamar eltérések alakultak ki.

Béldaganatok ellen rostfogyasztásMiután az alanyok afrikai étrendjükről nyugati ételekre váltottak át, már két hét elteltével a betegség megnövekedett kockázatának voltak kitéve. Az Imperial College London kísérletében a rostdús élelmiszereket hamburgerre, kekszekre és sült húsokra cserélték, ami életveszélyes következményekkel járt. A brit és amerikai kutatók elmondták, hogy bár nem újdonság, hogy a rost jót tesz az egészségnek, nagyon meglepő, hogy ilyen hamar eltérések alakultak ki.

A szakértők ezért úgy vélik, mindenkinek előnyére válik, ha valamivel több rostot ad hozzá az étrendjéhez. A béldaganat az egyik leggyakoribb ráktípusnak számít Nagy-Britanniában; több mint 100 esetet diagnosztizálnak naponta, ráadásul a tüdőrák után ez okozza a legtöbb halálozást, évente több mint 16 ezer áldozattal.

Azt már korábban is észrevették, hogy az Afrikából és a Távol-Keletről a nyugati országokba költöző emberekben megnő ennek a daganattípusnak a valószínűsége, ami arra utal, hogy az étrend állhat a háttérben. A kutatók most azt vizsgálták, mi történik, ha afrikai és afro-amerikai alanyok két hétig felcserélik az étrendjüket. A számos elvégzett teszt eredményei kimutatták, milyen jelentős változásokat okoz az étrend megváltoztatása már rövid idő alatt is.

A dél-afrikai alanyok bélrendszere már két hét elteltével olyan elváltozásokat mutattak, amelyek a béldaganatok megnövekedett kockázatával függnek össze. Az Egyesült Államokból származó alanyok ezzel szemben kedvezőbb eredményeket mutattak a teszteken. Például a beleikben kevesebb volt a gyulladás, és egy butirát nevű vegyületet termeltek, amely rákellenes hatásáról ismert.

Az étrend hatásait bizonyította az is, hogy a kísérlet kezdetén az amerikai csoport közel felében mutattak ki kisméretű kinövéseket a belekben, amelyek elrákosodhatnak. A Nature Communications szaklapban megjelenő kutatásból kiderült, hogy a dél-afrikaiak ezzel szemben nem rendelkeztek ilyen potenciálisan életveszélyes polipokkal.

A kutatók szerint bár általában azt gondoljuk, hogy a vörös és a feldolgozott húsok váltják ki a béldaganatok kialakulását, ebben az esetben bebizonyosodott, hogy a rostfogyasztás a kulcsa a rák elleni védelemnek.