Spárga: kevés kalória, sok rost és vitamin

Az igazi rajongók természetesen tudják, mikor kezdődik a spárga szezonja. Ez a nagyon különleges, érzékeny zöldféle általában április második felétől kapható két hónapig, de betakarítása az időjárástól és a talajhőmérséklettől függ. Hogy mikor van vége a szezonnak, azt megmondja egy régi francia népi megfigyelés: „ha piros a cseresznye, halott a spárga”.

Svéd ropogós kenyér: fogyáshoz nem jó

A lapos ropogós kenyér Svédországból származik, és egyike a rostban leggazdagabb kenyérfajtáknak. Tápértéke, kalóriája egyedi. Nézzük az egészségi előnyeit és hátrányait és azt, hogyan készíthetünk otthon ilyen finom ropogós kenyeret, amely az üzletekben bizony elég drágán kapható. Nagy előnye, ami miatt már konzerválás előtti időkben is annyira népszerű volt: az eltarthatóság.

Béldaganatok ellen rostfogyasztás

A zsíros ételekben gazdag étrend mindössze kétheti követése is drámai mértékben fokozza a béldaganatok kialakulásának valószínűségét. Ha a rostdús ételeket hamburgerre, kekszekre és sült húsokra cserélték, az életveszélyes következményekkel járt. Nem újdonság, hogy a rost jót tesz az egészségnek, nagyon meglepő, hogy ilyen hamar eltérések alakultak ki.

Összefügg az asztmával a zsír- és rostbevitel

A kevés zsírt és sok rostot fogyasztó asztmások kevesebb tünetet produkálnak, mint azon társaik, akik nem ennyire egészségesen táplálkoznak – derül ki egy friss kutatásból. Az értekezés alapján a súlyos asztmával élők öt grammal több zsírt és ugyanennyivel kevesebb rostot vittek be a szervezetükbe naponta, mint az egészséges, asztma nélküli résztvevők.