Spárga: kevés kalória, sok rost és vitamin

Az igazi rajongók természetesen tudják, mikor kezdődik a spárga szezonja. Ez a nagyon különleges, érzékeny zöldféle általában április második felétől kapható két hónapig, de betakarítása az időjárástól és a talajhőmérséklettől függ. Hogy mikor van vége a szezonnak, azt megmondja egy régi francia népi megfigyelés: „ha piros a cseresznye, halott a spárga”.

Bár a spárgát páratlan aromája miatt szeretik, a kis rudacskáknak más előnyei is vannak. A kínaiak, a rómaiak és a görögök sokféle betegség orvoslására írták elő. Hippokratész is főként a gyógyhatása miatt tartotta becsben, kevésbé volt mindennapi eledel.

Miért is olyan jótékony hatású?

A nálunk csirágnak vagy nyúlárnyéknak is nevezett spárga egy adagjában (500 gramm) csak 85 kcal van, és legalább 7,5 gramm rost. Egy adag a C-vitamin és a folsav napi szükségletének több mint 100%-át, az E-vitamin 90% -át és a B1- és B2-vitamin körülbelül 50% -át fedezi.

Ezenkívül kiemelkedik kálium-, kalcium- és vastartalmával is. Nem is beszélve az aszparáginsavról, káliumsókról és illóolajokról, amelyek együttesen elősegítik a veseműködést, és hozzájárulnak a vizeletkiválasztáshoz.

A közelmúltbeli vizsgálatok azt is jelzik, hogy a spárga bioaktív anyagokat tartalmaz, amelyek gátolják a rákkeltő anyagokat. Ezek közé tartoznak a szaponinok, de a zöld és lila spárga színezékei is.

Miről ismerhető fel a jó spárga?

Végezze el a frissességi tesztet: ha jó, akkor összenyomáskor a vágás végén nedvet bocsát ki, a lé friss illatú és az íze nem savanyú.

Nem látható elszíneződés vagy ráncosodás, a rudak szilárdak, a spárgavégek nem szárazak.

A spárga feje szilárd, zárt és nem kivirágzott.

A zöldes elszíneződés nem fajfüggő, hanem a betakarítás időpontjától függ. A lilás elszíneződés a fejen fajtafüggő.

A legjobb frissen, ezért a vásárlás után azonnal fel kell használni. Hámozás nélkül, nedves kendőbe csomagolva, a hűtőszekrényben kb. 2-3 napig használható ízvesztés nélkül. A zöld spárgát vízben állva tároljuk.

Miért olyan drága?

A spárga ára évről évre és minden évszakban jelentősen változik, de mindig viszonylag magas, mert a termesztése összetett, ápolás- és munkaigényes. Például még mindig csak kézzel duggatják, ami természetesen magas költséggel jár. Az első betakarítás csak az ültetés utáni harmadik évben várható.

A szakács a hibás, ha a spárga keserű?

Nem, ugyanis a spárga csak akkor keserű, ha túl közel dugják a másik rizómájához. Ebben az esetben a végét a normálnál nagyobb méretben kell levágni. A keserű anyagok kivonására sajnos nem használ, ha egy kis cukrot teszünk a főzővízhez. Az igazán keserű ízű spárga ettől nem lesz jobb.

Egész évben spárga?

Igen, mert a spárga nagyon jól fagyasztható. Mosás és hámozás előtt a fás részeket levágják. A fagyasztott spárgát kb. 6-8 hónapig fagyasztva lehet tartani. Felhasználáskor nem szabad felolvasztani, hanem a fagyasztott szárak közvetlenül a forró vízbe kerüljenek.

Fehér, vagy zöld?

Ez ízlés kérdése. Ellentétben a fehér vagy lila spárgával, a zöld spárga a föld felett növekszik. A napfény zölddé teszi (klorofill), ezért több C-vitamint és karotint tartalmaz, mint a fehér testvére. Az íze erőteljesebb, és nem kell hámozni (a végektől eltekintve). Főzési ideje rövidebb.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna még a spárgáról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Spárgaszezon