Spárga: kevés kalória, sok rost és vitamin

Az igazi rajongók természetesen tudják, mikor kezdődik a spárga szezonja. Ez a nagyon különleges, érzékeny zöldféle általában április második felétől kapható két hónapig, de betakarítása az időjárástól és a talajhőmérséklettől függ. Hogy mikor van vége a szezonnak, azt megmondja egy régi francia népi megfigyelés: „ha piros a cseresznye, halott a spárga”.

Fogyás diéta nélkül – bevezetés a súlycsökkentéshez

Akár három, akár harminc kilót szeretne leadni, a testsúly csökkentését ugyanazok az elvek határozzák meg, hogy mennyi súlyt veszít és milyen gyorsan. Ha visszaemlékszik majd a következő egyszerű étkezési tanácsokra és követi őket, akkor könnyedén fogyhat speciális diéták, fogyasztó programok, fitnesz könyvek vagy gyógyszer segítsége nélkül is.

Sárgadinnye, a nyár igazi gyümölcse

Tele vannak a boltok sárga- és görögdinnyével, itt az igazi szezon. A sárgadinnye a forró nyári napokon tökéletes frissítő uzsonna, finom saláta és sörbet. Magas víztartalma miatt ennek a dinnyefajtának kevés a kalóriája, és bár a gyümölcscukor-tartalma akár tíz százalék is lehet, a dinnye egészséges, mert sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz.

Tényleg jót tesz a Guinness sör?

A Guinness sör a világ egyik legnépszerűbb itala. Évtizedek óta hallunk arról, hogy a termék a benne található antioxidánsok miatt különösen jót tesz a szervezetnek, jó vitamin- és ásványianyag-forrás, egyesek szoptatós anyáknak ajánlják előszeretettel. Kalóriatartalma is viszonylag alacsony, emellett vas is van benne. De vajon mi ebből az igazság?

Nem mindegy, hogyan készíti el a krumplit

Hasábburgonya, krumplipüré, sült krumpli – csak néhány a mindennapi étrendünkből. Maga a krumpli alig tartalmaz zsírt és kalóriát, de az elkészítés módja nagy hatással van az egészségi értékére. Ha zsírban vagy sajttal készítjük, máris kevésbé egészséges. Nézzük meg, mi minden van a burgonyában, és hogyan készítsük el, hogy egészséges legyen.

Rizs: kalóriaszegény, laktató

Soha ne égjen le a rizsed! – hangzik a kínai jókívánság. Ez is mutatja, hogy a rizsnek óriási jelentősége van az ázsiai régióban. Ott az összes élelmiszer mintegy 80 százaléka rizs, ezért sok helyi nyelvben az élelmiszer és a rizs szavak azonosak. Ám míg Kínában évente több mint 90 kg rizs fogyasztanak fejenként, ez Európában csak valamivel több mint 3 kg.

A szőlő – súlyszabályozó, sejtvédő

Nyár végén kezdődik a szüret, és az édes gyümölcsből nem csak bor készül, hanem feldolgozható gyümölcslének, befőttnek vagy lekvárnak is. A nyár végére a nap érlelte gyümölcsök tele vannak tápanyagokkal. Az édes bogyók nem csak vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, hanem szénhidrátokat is, például cukrot – de nagyon kevés kalóriát.

Több kalóriát fogyaszt, aki a „light” verziót választja

Hiába választjuk az üdítők, édességek és más termékek úgynevezett „light” változatait, ettől még nem leszünk karcsúbbak. A „light” címke hatására ugyanis hajlamosak vagyunk többet fogyasztani ezekből. Az élelmiszeripar szívesen profitál a bűntudatból, amelyet a cukros, zsíros ételek fogyasztásakor érzünk, ezért már számos ételnek létezik ez a verziója is.

Hétköznapi, hasznos ételünk, a répa

A sárgarépa egyike a rendkívül kalóriaszegény zöldségeknek, nem hiányozhat az asztalról. Használjuk nyersen, főve, levesekben, mártásokban, köretként, salátában, sokszor nem is tudjuk, mennyire jót teszünk a szervezetünkkel. Fontos, hogy elkészítésekor tegyünk egy kis zsiradékot az ételbe, mert a karotin zsírban oldódik, így szívódik fel a szervezetben.

Egy sajtburger = 9 km

A legtöbben figyelmen kívül hagyják az élelmiszerek csomagolásán szereplő kalóriatáblázatot, mert sokak számára értelmezhetetlen. Eredményesebb lenne, ha tápértéket jelző adatok azt mutatnák, hogy mennyi mozgással lehet elégetni az adott energiamennyiséget. Egy dupla sajtburger értékei például 9 kilométeres hegyi túrával „semlegesíthetők”.