Hétköznapi, hasznos ételünk, a répa

A sárgarépa egyike a rendkívül kalóriaszegény zöldségeknek, nem hiányozhat az asztalról. Használjuk nyersen, főve, levesekben, mártásokban, köretként, salátában, sokszor nem is tudjuk, mennyire jót teszünk a szervezetünkkel. Fontos, hogy elkészítésekor tegyünk egy kis zsiradékot az ételbe, mert a karotin zsírban oldódik, így szívódik fel a szervezetben.

A sárgarépa jellegzetes színét a karotintartalomnak köszönheti, ebben van a legtöbb. Az A-vitamin fontos többek között a látáshoz, különösen az éjszakai látáshoz, de az immunrendszer számára és a sejtek növekedéséhez is. Fajtától függően 5-30 mg karotin van a répában 100 grammonként, de tartalmaz káliumot, foszfort, kalciumot, magnéziumot, vasat és cinket is.

Sokszínű, sokoldalúHa sárgarépát főz, fontos, hogy egy kis zsiradékot tegyen az ételbe, ugyanis a karotin zsírban oldódik, csak így szívódik fel a szervezetben.

A sárgarépa jól felhasználható nyersen vagy főve, levesekben, mártásokban, köretként, salátában és répalé formájában is. A répasaláta különösen ízletes, ha a reszelt sárgarépához reszelt almát, kevés citromlét, cukrot és kevés olajat keverünk.

Sárgarépa süteményben, köretnek

Nagyon jó ötlet a sárgarépát süteményben felhasználni. A teljes kiőrlésű liszt, almadarabok, narancslé és a reszelt sárgarépa jól megy együtt. Egy kis dió vagy napraforgómag kiegészíti a sárgarépatortát, és az édes élvezetet teljes értékű étkezéssé teheti.

Kitűnő köret lehet a vajas sült répa: a répákat hámozzuk meg, majd vágjuk vékony szeletekre. A vajat hevítsük fel egy serpenyőben kevés cukorral együtt, de figyeljünk oda, hogy a serpenyő ne melegedjen 140 fok fölé, mert a vaj megég. A répaszeleteket tegyük a vajba, fűszerezzük pici sóval, őrölt borssal, oregánóval, és folyamatos rázogatás mellett süssük 4-5 percig.

(Németből fordította. Koncz László)