Sárgadinnye, a nyár igazi gyümölcse

Tele vannak a boltok sárga- és görögdinnyével, itt az igazi szezon. A sárgadinnye a forró nyári napokon tökéletes frissítő uzsonna, finom saláta és sörbet. Magas víztartalma miatt ennek a dinnyefajtának kevés a kalóriája, és bár a gyümölcscukor-tartalma akár tíz százalék is lehet, a dinnye egészséges, mert sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz.

A magas, körülbelül 85-90 százalék víztartalom gondoskodik a sárgadinnye lédússágáról, ez teszi – különösen a nyári időszakban – frissítő és ízletes szomjoltóvá. A magas víztartalmú dinnyének alig van kalória tartalma, 100 grammja mindössze 50 kcal-t tartalmaz. Figyelembe kell azonban venni az édes dinnye magas gyümölcscukor tartalmát!

Uzsonna, könnyű vacsora

Gazdag A-vitaminban

A sárgadinnyében számos vitamin van: B1-, B2- és C-vitamin mellett főként A-provitamint tartalmaz. Ez a szervezetben A-vitaminná alakul át, és fontos szerepe van a sejtek növekedésében és a látásban. 150 gramm sárgadinnye fedezi a napi A-vitamin szükségletet. Különböző ásványi anyagokat is tartalmaz:

  • kálium
  • kalcium
  • vas
  • nátrium
  • magnézium
  • foszfor

Érett, nem érett?

Egy sárgadinnye súlya akár négy kg is lehet, a feltűnő szín adta a nevét is. A megjelenése azonban nem enged következtetést az érettség fokára, mert az gyakran nehezen felismerhető. A sima, nem túl kemény héj, amely nyomásra kissé enged, jelzi az érett dinnyét, és persze erre utal az édeskés illata is.

A dinnyét szobahőmérsékleten kell tárolni, darabolás után folpackban a hűtőbe tesszük.

Saláta, sörbet, arcmaszk

A sárgadinnye pármai sonkával finom előétel, más gyümölcsökkel együtt alacsony kalóriatartalmú gyümölcssaláta desszertnek, vagy elkészíthető frissítő sörbetként.

A gyümölcs húsából arcmaszkot is varázsolhatunk, a benne lévő E-vitamin hidratálja bőrünket. Egyszerűen pürésítsük a gyümölcshúst, majd hagyjuk az arcunkon körülbelül 20 percig.

(Németből fordította: Koncz László)

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés