Sárgadinnye, a nyár igazi gyümölcse

Tele vannak a boltok sárga- és görögdinnyével, itt az igazi szezon. A sárgadinnye a forró nyári napokon tökéletes frissítő uzsonna, finom saláta és sörbet. Magas víztartalma miatt ennek a dinnyefajtának kevés a kalóriája, és bár a gyümölcscukor-tartalma akár tíz százalék is lehet, a dinnye egészséges, mert sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz.

A magas, körülbelül 85-90 százalék víztartalom gondoskodik a sárgadinnye lédússágáról, ez teszi – különösen a nyári időszakban – frissítő és ízletes szomjoltóvá. A magas víztartalmú dinnyének alig van kalória tartalma, 100 grammja mindössze 50 kcal-t tartalmaz. Figyelembe kell azonban venni az édes dinnye magas gyümölcscukor tartalmát!

Uzsonna, könnyű vacsora

Gazdag A-vitaminban

A sárgadinnyében számos vitamin van: B1-, B2- és C-vitamin mellett főként A-provitamint tartalmaz. Ez a szervezetben A-vitaminná alakul át, és fontos szerepe van a sejtek növekedésében és a látásban. 150 gramm sárgadinnye fedezi a napi A-vitamin szükségletet. Különböző ásványi anyagokat is tartalmaz:

  • kálium
  • kalcium
  • vas
  • nátrium
  • magnézium
  • foszfor

Érett, nem érett?

Egy sárgadinnye súlya akár négy kg is lehet, a feltűnő szín adta a nevét is. A megjelenése azonban nem enged következtetést az érettség fokára, mert az gyakran nehezen felismerhető. A sima, nem túl kemény héj, amely nyomásra kissé enged, jelzi az érett dinnyét, és persze erre utal az édeskés illata is.

A dinnyét szobahőmérsékleten kell tárolni, darabolás után folpackban a hűtőbe tesszük.

Saláta, sörbet, arcmaszk

A sárgadinnye pármai sonkával finom előétel, más gyümölcsökkel együtt alacsony kalóriatartalmú gyümölcssaláta desszertnek, vagy elkészíthető frissítő sörbetként.

A gyümölcs húsából arcmaszkot is varázsolhatunk, a benne lévő E-vitamin hidratálja bőrünket. Egyszerűen pürésítsük a gyümölcshúst, majd hagyjuk az arcunkon körülbelül 20 percig.

(Németből fordította: Koncz László)