Tényleg jót tesz a Guinness sör?

A Guinness sör a világ egyik legnépszerűbb itala. Évtizedek óta hallunk arról, hogy a termék a benne található antioxidánsok miatt különösen jót tesz a szervezetnek, jó vitamin- és ásványianyag-forrás, egyesek szoptatós anyáknak ajánlják előszeretettel. Kalóriatartalma is viszonylag alacsony, emellett vas is van benne. De vajon mi ebből az igazság?

A legtöbb sör bőségesen tartalmaz antioxidánst, B-vitamint, rostokat és egyéb tápanyagokat, a Guinness azonban más sörökhöz képest különösen gazdag mindezekben – mondja dr. Charlie Bamforth, a University of California munkatársa, aki a sörök ásványianyag- és vitamintartalmát vizsgálta.

A Guinness sör az ideális ital

A Guinness a szakember szerint azért különösen ideális ital (és itt lehet a magyarázat, hogy egyesek szerint miért jó szoptatós anyák részére), mert folsavat is bőven tartalmaz: egyetlen doboz 12,8 mikrogramm folsav van, ami a napi szükséges bevitel 3,2 százalékát jelenti.

További előnye, hogy a Guinness kalóriatartalma is viszonylag alacsonynak mondható, csupán 126 kalóriát tartalmaz, míg a Heinekenben 146 kalória található, a Stella Artois-ban pedig 153. Az ír sörben emellett vas is van, egyetlen pohár a napi vasszükséglet 3 százalékát fedezi. A fentiekből látható tehát, hogy valójában azért túlzás azt állítani, hogy a Guinness jó vitamin- és ásványianyag-forrás lenne.

Ezen felül persze a Guinness alkoholos ital, tehát túlzásba vitt fogyasztása óriási terhet ró a májra. Érdemes odafigyelni arra, hogy se a Guinness, se más alkoholos ital fogyasztását ne vigyük túlzásba. A hazai ajánlások szerint a mértéktartó fogyasztás heti max. 14 italt jelent, nőknél 7 a limit, természetesen nem egy alkalommal fogyasztva, hanem egyenletesen elosztva.

Ha szívesen olvasna még a sörről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Sör: jóból is megárt a sok