Sör: jóból is megárt a sok

A németek fejenként átlagosan 101 liter sört fogyasztottak 2017-ben. A görög filozófus, Plutarkhosz már így értékelte az árpalét: „A sör a leghasznosabb ital az italok között, a legkiválóbb a gyógynövények között és a legkellemesebb az élelmiszerek között.” Nézzünk utána, hogy a sör valóban olyan egészséges-e, mint sokan gondolják, és mi van benne.

Tényleg jót tesz a Guinness sör?

A Guinness sör a világ egyik legnépszerűbb itala. Évtizedek óta hallunk arról, hogy a termék a benne található antioxidánsok miatt különösen jót tesz a szervezetnek, jó vitamin- és ásványianyag-forrás, egyesek szoptatós anyáknak ajánlják előszeretettel. Kalóriatartalma is viszonylag alacsony, emellett vas is van benne. De vajon mi ebből az igazság?

Sok sör – sok gombatoxin

Gondoltak már a fuzáriummérgezés lehetőségére, amikor kenyeret, sört vagy aszalt gyümölcsöket fogyasztottak? A spanyol Valencia-i Egyetem kutatói ezeknek a fuzárium gombafajoknak a mérgező metabolitjait keresték élelmiszerekben. Megvizsgálták az európai söröket: összesen 154 márkát, hogy megbizonyosodjanak, nincs bennük határértéket meghaladó mycotoxin.