Sör: jóból is megárt a sok

A németek fejenként átlagosan 101 liter sört fogyasztottak 2017-ben. A görög filozófus, Plutarkhosz már így értékelte az árpalét: „A sör a leghasznosabb ital az italok között, a legkiválóbb a gyógynövények között és a legkellemesebb az élelmiszerek között.” Nézzünk utána, hogy a sör valóban olyan egészséges-e, mint sokan gondolják, és mi van benne.

Nem új felismerés, hogy a sörnek egészséges összetevői vannak. Csak négy alkotóelemből készül:

  • komló
  • maláta
  • víz
  • élesztő

A német sört csak ez a négy hozzávaló alkotja, ma is ugyanezekkel főzik, mint 500 évvel ezelőtt. Más országokban néha fűszereket, gyümölcsöket és gyógynövényeket adnak hozzá az íz finomításához, Németországban azonban az ilyen keverékeket sörkeverékként kell megjelölni.

Komló, mint orvosság

Egészségügyi szempontból a sör legfontosabb összetevője talán a komló. A komló a kenderfélék közé tartozik, és a 8. században került Közép-Európába. A virágzatát gyógyszerként is használják, mert értékes gyantát tartalmaz keserűanyagokkal és illóolajjal. Ezek nemcsak fűszeres ízt, tartósságot és habot adnak a sörhöz, hanem segítenek étvágycsökkenés, a gyomor gyengesége és nyugtalanság esetén is.

A valódi komlót 2007-ben az év gyógynövényének is nevezték. A komló sokkal hatékonyabb a frissen főzött komlóteában, mint a hideg sörben…

További egészséges összetevők

A német sörgyárak szerint a sör minden B-vitamint tartalmaz – erről a maláta gondoskodik. Különösen a B2- (riboflavin), a B6- (piridoxin), a B5-vitamin (pantoténsav) és a B3-vitamin (niacin) azok, amelyek annyira fontosak az anyagcsere szempontjából, és bőségesen megtalálhatók a sörben.

A hozzáadott élesztő sok folsavat és biotint is tartalmaz, amelyek a vérképzéshez és a sejtek megújulásához szükségesek. Emellett a sör fontos antioxidánsokat biztosít, amelyek megvédenek a sejtkárosodástól. A sört ezért egyes körökben az egészséges bőr és a szép haj számára fontos csodaszernek tekintik.

A sörben található ásványi anyagként a foszforsav fontos a táplálkozás-élettani szempontból, mivel ez adja a létfontosságú sejtek építőelemeit. Káliumot is tartalmaz, ami többek között a nátriumegyensúly fenntartásában fontos. Ezen kívül az ital magnéziumtartalma is számottevő, emellett gyakorlatilag teljesen zsír- és koleszterinmentes.

A feldolgozás során azonban a zsírok eltávolításával a zsírban oldódó vitaminok is elvesznek, és gyártáskor a vízben oldódó C-vitamin is elpusztul, ami pedig általában bőségesen van jelen az árpában és a malátában.

A sörfogyasztás egészségi kockázatai

Annak ellenére, hogy a németek kedvenc alkoholos italában meglepően sok egészséges összetevő van, a sörfogyasztásnak vannak hátrányai:

  • A szénsav az alkohol irritáló hatásával együtt gyomorégést és gasztritiszt okozhat.
  • Több más finomság mellett, mint például a sajt, a csokoládé és a vörösbor, a sör is gyanúsítható a migrénes rohamok gyakori kiváltójaként.
  • A sör állítólag növeli a cukorbetegség, köszvény, szívroham és májzsugor kockázatát.
  • Az Amerikai Rákkutató Intézet tanulmánya szerint a kis mennyiségű sör rendszeres fogyasztása tartósan növelheti a rák kockázatát.
  • A sör gyakori élvezetének egy másik hatása, hogy a sörben lévő alkohol, különösen a férfiaknál, gyorsabb zsírfelhalmozódáshoz vezethet a hasban. Ennek oka általában a máj túlterhelése, azaz a májban bekövetkező szöveti elváltozásokkal járó vértolulás, amely a májgyulladás első jele.

A sört és általában alkoholt nem szabad gyógyszerekkel egyidejűleg fogyasztani!

Alkoholos vagy alkoholmentes?

Az alkohol konzerválja a sört, és nagyon kalóriatartalmú. Aki például két liter sört iszik, tíz zsemlének megfelelő kalóriamennyiséget fogyaszt.

Alacsony kalóriatartalmú alternatíva az alkoholmentes sör. Összehasonlításképpen: egy 0,5 literes alkoholmentes sörben mintegy 130 kalória, egy pohár alkoholos sörben mintegy 210 kalória van. Az alkoholmentes sört speciális élesztők segítségével állítják elő, vagy az erjedési folyamatot megszakítják – az alkoholmentes azt jelenti, hogy az alkoholtartalom legfeljebb 0,5 ezrelék lehet.

A gyártás másik módszere az alkoholmentes sör gyártása során, hogy a sörből dialízissel eltávolítják az alkoholt, itt a legcsekélyebb az ízveszteség.

A malátasör is népszerű alternatívája az alkoholos söritalnak. A malátasör csak 0,5% alkoholt tartalmaz, mivel a termeléskor megállítják az erjedési folyamatot. A malátasört nem ajánlott gyerekeknek kínálni, mivel a kiskorúakat hozzá lehet szoktatni a sör ízéhez.

A sör az alkoholizmus előszobája

A hagyományos sör viszonylag alacsony alkoholtartalma ellenére nagyon függővé tehet. Aki minden este iszik egy sört, már veszélybe kerülhet, mint alkoholista.

A rendszeres fogyasztás nem feltűnő, különösen a társadalmilag elismert sörtartalmú italok esetében. Ezért az alkoholizmust gyakran későn, vagy egyáltalán nem ismerik fel. Ebben a tekintetben a sör különleges egészségi kockázatot jelent.

Mivel az izzadás megfosztja a szervezetet a folyadékoktól és ásványi anyagoktól, a sör magas víztartalma nemcsak szomjúságoltó, hanem fontos tápanyag-, ásványianyag-, valamint vitaminszállító is.

A sör a sportolás során stimulálja a tüdő aktivitását, így az oxigén jobban felszívódik a szervezetben. A sör azonban nem helyettesítheti a vizet. Mivel vizelethajtóként hat, megnöveli a húgyhólyag- és vesetevékenységet, és így túl sok folyadékot távolít el.

Következtetés: a sör egészséges?

Ahogy sok más dolognál, a sör esetében is érvényes: a mennyiség teszi méreggé. A sör alkalmankénti élvezetének köszönhetően a vitaminok és ásványi anyagok rendkívül fontosak lehetnek, de ezek a gyümölcsökben és zöldségekben is megtalálhatók. A túlzott sörfogyasztás jelentős negatív hatást gyakorolhat a szervezetre, és elősegítheti olyan betegségek kialakulását, mint a rák vagy a májgyulladás.

Aki szereti a hideg sör ízét, meg kell próbálnia a számos alkoholmentes változat valamelyikét fogyasztani, ezzel néhány kalóriát is meg lehet takarítani.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna még a sörről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Tényleg jót tesz a Guinness sör?