Nem mindegy, hogyan készíti el a krumplit

Hasábburgonya, krumplipüré, sült krumpli – csak néhány a mindennapi étrendünkből. Maga a krumpli alig tartalmaz zsírt és kalóriát, de az elkészítés módja nagy hatással van az egészségi értékére. Ha zsírban vagy sajttal készítjük, máris kevésbé egészséges. Nézzük meg, mi minden van a burgonyában, és hogyan készítsük el, hogy egészséges legyen.

A burgonya arról ismert, hogy nagy mennyiségben tartalmaz szénhidrátot, és ezért gyakran tévesen hizlalónak tartják. Valójában ezek a gumók jó segítői a fogyásnak.

Sütőben, kevés zsírral

Igaz, hogy sok szénhidrát van benne, de laktató. A főtt burgonya minden 100 grammja csak 70 kcal-t tartalmaz, ami kevesebb, mint a rizsé. Emellett van benne C-, B1-, B2-, B3-, B5- és B6-vitamin, valamint kálium, kalcium, foszfor és magnézium. Glutént, koleszterint vagy köszvényt okozó purint nem tartalmaz.

Függ az elkészítéstől

Elkerülhetetlen, hogy az értékes vitaminok és ásványi anyagok egy része a burgonya főzésekor elvész. De hogy a veszteség alacsony maradjon, a burgonyát hámozatlanul és egészben, kevés vízben kell főzni vagy párolni. Az alábbi példák mutatják, hogyan változnak az értékek az elkészítés hatására:

  • A héjában főtt burgonya több vitamint tartalmaz, mint a sós vízben főtt, amelyet főzés előtt meghámoztunk, és darabokra vágtunk.
  • Ha a burgonyát sütőben vagy kemencében sütjük, csökken a benne lévő víz, így az összetevők koncentrációja növekszik.
  • A kuktában pároláskor több vitamin és ásványi vész el, mint főzéskor.
  • A burgonyapüré általában tejet és vajat is tartalmaz. A hozzáadott mennyiségtől függően zsírtartalma és kalóriája szignifikánsan magasabb, mint a burgonyáé.
  • A hasábburgonya vagy chips sok zsírral és magas hőmérsékleten készül, és így az egyik legkevésbé egészséges burgonyaételek közé tartoznak.
  • A nyers burgonyából készült sült burgonya különösen sok tápanyagot tartalmaz, hiszen sütéskor minden összetevője a serpenyőben marad. Fontos azonban, hogy kevés zsírral süssük.

Burgonya, mint a gyógyszer?

A népi gyógyászatban a burgonya levét használják például gyomorpanaszok vagy gyomorégés ellen és külsőleg sérülések és fekélyek esetén.

Gyakran ajánlott a főtt burgonyából készült pakolás köhögésnél vagy torokfájásnál. Törölközőbe téve széttörve, rövid hűtés után a mellkasra lehet tenni, vagy a nyak köré csavarni. Folyamatosan nyugtató meleget ad. Még fülfájásnál vagy arcüreg-gyulladásnál is megkönnyebbülést hoz.

Szolanin – mérgező anyag a krumpliban

A burgonya zöld részei szolanin idegmérget tartalmaznak, amely nagy mennyiségben émelygést, hasmenést és fejfájást okozhat. Ezért kell a burgonya elkészítésekor kivágni a csírákat és a zöld helyeket. Mivel a burgonya héja mindig tartalmaz kevés szolanint, ha a héjával főzzük, étkezés előtt jobb meghámozni.

(Németből fordította: Koncz László)