Rizs: kalóriaszegény, laktató

Soha ne égjen le a rizsed! – hangzik a kínai jókívánság. Ez is mutatja, hogy a rizsnek óriási jelentősége van az ázsiai régióban. Ott az összes élelmiszer mintegy 80 százaléka rizs, ezért sok helyi nyelvben az élelmiszer és a rizs szavak azonosak. Ám míg Kínában évente több mint 90 kg rizs fogyasztanak fejenként, ez Európában csak valamivel több mint 3 kg.

A rizs: csupa szénhidrát

A rizs nagyon egészséges étel. Mivel komplex szénhidrátot tartalmaz, hosszú időre laktat, ezzel szemben csak kevés kalóriát ad. A búzával, rozzsal, zabbal, árpával, kukoricával és a kölessel együtt a rizs a hét fő gabonaféléhez tartozik. Összetevői függnek az adott fajtától, a környezeti feltételektől és a művelési technikáktól is. Közös minden fajtánál, hogy főként szénhidrátokból áll. 100 g rizs átlagosan 77,8 g szénhidrátot tartalmaz.

Köret, főétel, salátaÉrtékes fehérje- és káliumszállító

A rizsben lévő fehérje különösen értékes számunkra, mert a fehérjék esszenciális aminosavakból állnak, amelyeket maga a szervezet nem képes előállítani. Emellett a rizsben rostok és ásványi anyagok is vannak, például magnézium, vas, cink és kálium. A magas káliumtartalom biztosítja a salakmentesítést, ezáltal ösztönzi az anyagcserét. A rizs fontos vitaminokkal is ellát, különösen E-vitaminnal, valamint a B-csoport különböző vitaminjaival.

A hántolatlan rizsnek sokkal nagyobb a tápértéke, mint a fehér rizsnek, a vitaminok ugyanis főképp az ezüstös héjban vannak, amelyet a hántolás, csiszolás alatt eltávolítanak. Más élelmiszerekkel, pl. hallal, hússal vagy zöldséggel kombinálva a rizs fontos, alacsony zsírtartalmú táplálék marad.

Jó a vonalaknak

Ez a gabonaféle könnyen emészthető, és fogyasztása alig terheli meg a szervezetet. A sok komplex szénhidrát miatt, amelyet a szervezet csak lassan tud feldolgozni, a rizs biztosítja a hosszú távú jóllakottság érzését.

Mivel a rizs tápláló, de nem hizlal, alkalmas diétás étrendekhez is, 100 g főtt rizs csak mintegy 100 kalóriát tartalmaz. Ugyanennyi tészta körülbelül kétszer annyit.

De nemcsak a diétázóknak, hanem a lisztérzékenységben szenvedőknek is tökéletes a rizs, mert ellentétben más gabonafélékkel, nem tartalmaz glutént.

Barna rizs sok rosttal

A hántolatlan rizs előnye, hogy a rostok miatt serkenti az emésztést. A rostanyagok megduzzadnak a gyomorban, így biztosítva az erős jóllakottság érzését. Célszerű barna rizs fogyasztani, mert ez különösen sok rostanyagot tartalmaz.

(Németből fordította: Koncz László)