Ismét mondjuk: a túlzott kólaivás veszélyes!

Időről időre visszatérő téma a kólafogyasztás és annak veszélyei. Írtunk már arról, hogy a legismertebb kólákban használt mesterséges barnás színezőanyag növeli a rák kockázatát; hogy a diétás kóla fogyasztása növeli az érrendszeri megbetegedések kockázatát; hogy a kólaivás elősegíti   a csontok törékenyebbé válását. Ezúttal itt egy újabb kutatási eredmény: a túlzott kólaivás életveszélyes aritmiát okozhat.

„Ez az esettanulmány megmutatja, mennyire fontos, hogy az orvosok részletes anamnézist vegyenek föl a betegekről, és kérdéseket tegyenek fel az étkezésükkel kapcsolatban, amikor megmagyarázhatatlan aritmiáról van szó” – mondja Andreas Goette professzor az európai szívgyógyászok találkozóján.

Akár életveszélyes is lehetA monacói kórház két orvosa arról számolt be, hogy a túlzott kólaivás jelentős káliumveszteséget (hypokalemiát), a beteg EKG-jában kóros eltérést, és potenciálisan az életét fenyegető aritmiát okozott egy páciensnél. Leírják az esettanulmányban, hogy egy 31 éves nőt ájulás miatt vettek föl a kórházba. Amikor minden egyebet (hirtelen halál a családban, emésztőrendszeri tünetek, anyagcsere- és hormonális rendellenességek) kizártak, a tesztek azt mutatták, hogy a páciensnek alacsony a káliumszintje: 2,4 mmol/liter. (A normál káliumérték 3,5-5,1 mmol/liter). Az EKG-jában a QTc értéke 610 ms volt, ami nőknél általában 450 ms vagy kisebb.

Amikor felvették a kórtörténetét, kiderült, hogy 15 éves kora óta vizet nem, kizárólag kólát iszik. Orvosi tanácsra abbahagyta a kólaivást, káliumszintje visszatért a 4,1 mmol/literre egyetlen hét alatt, 4,2 mmol/literre egy hónap alatt, és a QTc értéke a 430 ms-re egy hét alatt.

A szakirodalom hat másik esetet is feljegyzett, amikor a túlzott kólafogyasztás kóros állapothoz vezetett: a vázizomzat károsodásához, aritmiához, ebből kifolyólag egy halálesethez (kamrai szapora szívműködés, ami kamraremegésbe torkollik).

Két lehetséges magyarázat van a kólafogyasztás és az alacsony káliumszint között, állapítják meg a kutatók. A kóla magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot tartalmaz, ami az ozmózis elv alapján megakadályozza, hogy a víz felszívódjon a bélből, ami hasmenést okoz, és erős folyadékvesztéssel jár, ezzel mintegy kihajtja a káliumot a szervezetből. Ráadásul a kóla koffeintartalma is csökkenti – a vesék útján – a kálium-visszanyerést. A szívben csökken a káliumáramlás az ioncsatornákban, ilyenkor következik be az aritmia.

„Az egyik üzenetünk a kardiológusoknak szól: legyenek tudatában annak, hogy kapcsolatban van egymással a kólafogyasztás és a káliumveszteség, és kérdezzék meg a pácienset, ha erre utaló jeleket találnak” – mondja dr. Zarqane, az egyik kutató.

Legalább ilyen fontos, hogy az emberek is tudatában legyenek a veszélynek, amely az egészségüket fenyegeti, ha sok cukros (magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal készült) üdítőt isznak. Ez fontos politikai üzenet a kormányoknak is, hogy biztosítsák: a palackozott víz legyen olcsóbb, mint a cukros üdítő, mert nem mindig ez a helyzet – tette hozzá Saoudi professzor.

(Forrás: Független)