Kóladiéta: nagyobb has, magasabb vérnyomás

Különös vállalkozásra szánta rá magát egy ötvenéves férfi. Elhatározta, hogy kóladiétába fog, hogy bebizonyítsa, milyen káros hatású a világ legnépszerűbb italának fogyasztása. Mindössze 30 nap elteltével már drasztikus változások mutatkoztak a férfi egészségi állapotában, megnőtt a hasa és a derékmérete, súlya pedig több mint 12 kg-mal gyarapodott.

Kóladiéta: nagyobb has, magasabb vérnyomásMindössze 30 nap elteltével már drasztikus változások mutatkoztak a férfi egészségi állapotában, megnőtt a hasa és a derékmérete, súlya pedig több mint 12 kg-mal gyarapodott. Vérnyomása 129/77-ről 145/96-ra emelkedett, ezáltal megnőtt nála a stroke és a szívbetegség kockázata, de emellett a kétgyermekes apa szabályosan úgy érezte, hogy függővé vált az üdítőitaltól.

Miközben a férfi igyekezett tartani magát a korábban megkezdett paleo étrendjéhez, melynek lényege, hogy az ember sovány húson, zöldségeken és bogyós gyümölcsökön éljen, azt érezte, hogy folyamatosan sóvárgott a cukor után.

Mr. Prior úgy véli, fontos lenne az embereket figyelmeztetni rá, milyen töménytelen mennyiségű cukrot fogyasztanak, és hogy ez mennyi kárt okoz a szervezetükben. A férfi egyébként azután fogott bele a kísérletbe, hogy Karim Camara New York-i képviselő azt a javaslatot tette, miszerint az üdítőitalokra a cigarettásdobozokon levő feliratokhoz hasonló elrettentő figyelmeztetéseket kellene elhelyezni.

Korábban már az Egészségügyi Világszervezet is felhívta rá a figyelmet, hogy egy felnőtt embernek naponta nem lenne szabad öt kockacukornyinál több cukrot fogyasztania. A szakemberek hozzátették, hogy sokan nem is sejtik, mennyi rejtett cukor található a különféle feldolgozott termékekben, például az amúgy egészségesnek tartott joghurtokban, müzlikben, de emellett a legtöbb öntetben és üdítőitalban is, sőt egy vizsgálat azt is kimutatta, hogy egyes alacsony zsírtartalmú ételek több cukrot tartalmaznak, mint a hagyományos változatuk, ami szintén megtévesztő, hiszen sokan éppen fogyókúrás szándékkal választják az előbbieket.