Kóla, a kalciumrabló

A zöldséges egyetlen zacskóba tesz kétféle vásárolt terméket azzal, hogy így kevesebb műanyagot használunk. Egyetértek vele, és megemlítem, hogy gyerekkoromban a tejet is a magunkkal vitt kannába vagy üvegbe mérték ki a boltban. Tovább beszélgetünk a témáról. Példákat mond, köztük azt, hogy régebben a kólás palack is üvegből volt, most meg műanyagból készül.

Kóla és csontritkulás

Erre én megjegyzem, hogy van itt nagyobb baj is, mégpedig magával a kólával. Látom, hogy ezen igencsak meglepődik, úgyhogy elmondom: volt már olyan, 23 éves (!) vendégem is, aki előrehaladott (!) csontritkulásban szenvedett. Addig-addig kérdezgettem a fiatalembert az étkezési szokásairól, életmódjáról, amíg ki nem derült, hogy – nem túlzás – kólafüggőségben szenvedett, mert legalább napi 2 litert csurgatott le a torkán a sötét léből. A kóláról pedig tudjuk – remélem, egyre többen –, hogy a benne lévő foszforsav valósággal kirabolja a kalciumot a csontokból és a fogakból, így aztán nincs is mit csodálkozni az igencsak idő előtt jelentkező csontritkuláson.

Takarítani talán…

Állítólag egy pohár elfogyasztott kóla ártalmas hatásainak közömbösítéséhez 35 (!) pohárnyi vizet kell meginni, ami persze lehetetlen. Elképzelhető, hogy ez a számadat (vagy arány) túlzás, de ha csak a fele igaz, már az is sok nekem és mindenki másnak…

Persze van, amire remekül beválik a kóla. Mondják, hogy például WC-tisztításra kiváló. Igaz, ezt a módszert még nem próbáltam ki, mert ahhoz vennem kellene egy üveg kólát, én pedig egy fillérrel sem szeretnék hozzájárulni a kólagyártók profitjához.

Kürti Gábor
természetgyógyász, akupresszőr
Tel.: +36 (30) 996-2787
Honlap: https://kurtigabor.com
Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A csontritkulás megelőzése: tippek a megfelelő táplálkozáshoz