Kóla, a kalciumrabló

A zöldséges egyetlen zacskóba tesz kétféle vásárolt terméket azzal, hogy így kevesebb műanyagot használunk. Egyetértek vele, és megemlítem, hogy gyerekkoromban a tejet is a magunkkal vitt kannába vagy üvegbe mérték ki a boltban. Tovább beszélgetünk a témáról. Példákat mond, köztük azt, hogy régebben a kólás palack is üvegből volt, most meg műanyagból készül.

Karalábé: sütve, főzve, töltve

A karalábé tulajdonképpen káposztaféle. Általában csak a felszín alatti gumókat fogyasztjuk el, pedig a levele is egészséges. Fajtától függően lehet gömb alakú, lapos-kerek vagy ovális, fehér, sápadt vagy erős zöld, esetleg vöröses vagy lila színű. Míg a más típusú káposztafélék gyakran kellemetlen puffadást okoznak, a karalábé nyersen is fogyasztható.

Együnk chiát sokféle módon, de ne túl sokat!

A chia (azték zsálya) magok magas tápértékük, rosttartalmuk és sokoldalúságuk miatt a kiegyensúlyozott étrend ideális kiegészítői lehetnek. Ezért és az egészségre gyakorolt pozitív hatásuknak köszönhetően ezt a magot szuperételneknek is nevezik. Laktató és energiát szolgáltató hatásuk miatt Közép- és Dél-Amerikában évezredek óta fogyasztják.

A csontritkulás megelőzése: tippek a megfelelő táplálkozáshoz

A csontritkulás népbetegség, de bárki csökkentheti a kockázatát elegendő testmozgással és mindenekelőtt megfelelő táplálkozással. Tudjuk, hogy az egészséges és rugalmas csontváz fenntartásában központi szerepet játszik az ásványi kalcium. Amit azonban a legtöbb ember nem tud, az, hogy ez a fontos elem csak egy bizonyos életkorig épül be a csontokba.

Jó lesz vigyázni a kalcium táplálékkiegészítőkkel

Ha táplálékkiegészítő formájában szedjük a kalciumot, megnövekszik az artériák elmeszesedésének és a szívkárosodásnak a kockázata. Ha azonban kalciumban gazdag táplálékot fogyasztunk, az védő hatású. A kalcium táplálékkiegészítők – főként az időseknél – nem épülnek be a csontokba, nem ürülnek ki teljesen a vizelettel, így a lágy szövetekben akkumulálódnak.

A több kalcium nem erősíti az idős csontokat

Új-zélandi kutatók több mint száz korábbi kutatás elemzésével kimutatták, hogy tévesek azok az irányelvek, amelyek legalább napi 1000-1200 milligramm kalcium fogyasztását javasolják az idős embereknek. Arra a következtetésre jutottak, hogy egyik kutatás sem bizonyította azt, hogy a kalciumbevitel összefüggésben állna a csonttörés kockázatával.

Kalciumhoz jut, ha csapvizet iszik

Nagyon alábecsüljük az egyszerű csapvizet. Bizonyos területeken az egyszerű csapvíz ugyanannyi kalciumot biztosíthat a szervezetünknek, mint egy szelet sajt, egy fej brokkoli, vagy egy pohár tej. A csapvízben a kalciumtól a magnéziumon át egészen a nátriumig számos ásványi anyag van, minél keményebb a víz a lakóhelyünkön, annál több benne a kalcium.

Pontosan megfelelő mennyiségű kalciummal megelőzhető a vesekő

A szakértők szerint az étrendi és nem étrendi forrásokból bevitt kalcium mennyisége jelentősen befolyásolja a vesekő kialakulásának kockázatát. Az elegendő kalciumot fogyasztó személyekben alacsonyabb a vesekőképződés valószínűsége. A vesekő a vizeletben lévő salakanyagok felhalmozódása következtében alakulnak ki, amelyek kikristályosodva nehezen választhatók ki a szervezetből.

Veszélyes lehet a kalcium?

A kalcium étrend-kiegészítők akár D-vitaminnal, akár anélkül, kockázatot jelentenek a szívre és az érrendszerre – erre a megállapításra jutottak az Aucklandi Egyetem orvosi karának kutatói. A neves British Medical Journalban közzétett eredmények szerint a plusz kalcium megnövelheti a szívinfarktus és a sztrók kockázatát.