Jó lesz vigyázni a kalcium táplálékkiegészítőkkel

Ha táplálékkiegészítő formájában szedjük a kalciumot, megnövekszik az artériák elmeszesedésének és a szívkárosodásnak a kockázata. Ha azonban kalciumban gazdag táplálékot fogyasztunk, az védő hatású. A kalcium táplálékkiegészítők – főként az időseknél – nem épülnek be a csontokba, nem ürülnek ki teljesen a vizelettel, így a lágy szövetekben akkumulálódnak.

Ha vitaminokról és ásványi anyagokról van szó, sok amerikai azt hiszi, hogy a több jobb – mondja Erin Michos professzor (Johns Hopkins University). Kutatásuk újabb hozzájárulás annak bizonyításához, hogy a kalcium táplálékkiegészítők formájában kárt okozhatnak a szívnek és az érrendszernek.

A kutatók azért vállalkoztak a kalcium hatásának vizsgálatára, mert egyes kutatások már kimutatták, hogy „az elfogyasztott kalcium táplálékkiegészítők – főként az idősebb embereknél – nem épülnek be a csontokba, sem nem ürülnek ki teljesen a vizelettel, így a lágy szövetekben akkumulálódnak” – idézi a korábbi kutatások eredményét John Anderson táplálkozáskutató, professzor emeritus.

Állítólag nem jól hasznosulA tudósok tisztában vannak azzal, hogy az életkor velejárójaként az ember aortájában és más artériáiban kalcium alapú plakkok képződnek. A plakkok akadályozzák a vér áramlását és növelik a szívroham kockázatát.

Az egyetem kutatói elemezték azt a hosszú távú érelmeszesedés-vizsgálatot, amelyet hatezer páciens részvételével és hat egyetem felügyeletével végeztek. A Johns Hopkins Egyetem 2742 résztvevőt vont be ezek közül a saját vizsgálatába.

A résztvevők kitöltöttek egy táplálkozási kérdőívet, és tíz év különbséggel két CT-vizsgálaton vettek részt. Az erre a felmérésre kiválasztott résztvevők életkora 45 és 84 év között volt, és 51 százalékuk nő volt.

A kutatás kezdetén – 2000-ben – valamennyien megválaszolták az étrendjükről, táplálkozási szokásaikról szóló kérdőívet, hogy meg lehessen állapítani, mennyi kalciumot fogyasztanak tejtermékekkel, leveles zöldségekkel, kalciummal dúsított élelmiszerekkel (pl. gabonafélékkel). Számba vették, melyik résztvevő milyen gyógyszert és táplálékkiegészítőt vesz be naponta. A szív CT-felvételével megállapították a szívkoszorúér meszesedésének fokát. Ez egyben a szívbetegség kockázatát mutatja.

Kezdetben a résztvevőknek kevesebb, mint a felénél (1175 fő) lehetett kimutatni mészlerakódásokat a szívartériákban. Ezt a vizsgálatot tíz év múlva megismételték.

Az elemzéshez öt csoportra osztották a kutatók a résztvevőket – a teljes kalciumbevitelük (szupplementum és a táplálékkal felvett kalcium) alapján. Miután az adatokat megtisztították kor, nem, rassz, fizikai aktivitás, dohányzás, jövedelem, iskolázottság, testsúly, alkoholfogyasztás, vérnyomás, vércukorszint és családi anamnézis alapján, a kutatók leválasztották a résztvevőkből a legmagasabb teljes kalciumbevitelű 20 százalékot (több, mint 1400 milligramm kalcium/nap).

Ez a csoport 27 százalékkal kisebb kockázattal rendelkezett – a szívkoszorúér felvétele alapján – a szívbetegségre, mint a legkisebb kalciumbevitellel rendelkező 20 százalék (kevesebb, mint 400 milligramm naponta).

Ezek után került sor a táplálékkal bevitt, illetve a táplálékkiegészítővel nyert kalciumfogyasztásra. Az összes résztvevőnek a 46 százaléka szedett szupplementumot. A kutatók újra elvégezték a demográfiai és életmódi tényezők szerinti válogatást, amelyek befolyásolják a szívbetegség kockázatát, és úgy találták, hogy a szupplementumot szedőknél 22 százalékkal nagyobb a valószínűsége a koszorúér elmeszesedésének, ami a szívbetegséget jelzi.

Világosan látszik, hogy másként használja fel a szervezet a táplálékkiegészítőt, mint a táplálékot, ami kockázatossá teszi az utóbbi alkalmazását. Lehetséges, hogy azért, mert a szupplementum kalciumsókat tartalmaz, vagy túl nagy dózisokat szednek belőle, és a szervezet nem tudja feldolgozni – magyarázza Anderson.

Azt tudjuk mondani a pácienseinknek, hogy abban nincs semmi veszély, ha egészséges, szívvédő diétán élnek, ami kalciumban gazdag ételeket tartalmaz, mert az előnyös a szívre. De a kalcium szupplementum szedését, adagolását meg kell beszélniük a pácienseknek orvosukkal és azt is, egyáltalán szükségük van-e rá – zárta Michos.