Gyógynövények az érelmeszesedés ellen

A keringési rendellenességek, a korai érelmeszesedés megnyilvánulásának tipikus tünete a hirtelen fellépő mellkasi fájdalom. Az elmúlt évtizedben a férfiak szív és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos halálozása csökkenni kezdett, ezzel szemben a nőknél megnőtt a szívkoszorúér-betegség és a magas vérnyomás komplikációinak előfordulása és mortalitása.

Mitől olyan egészséges a paradicsom?

A paradicsom élénk piros színénél talán nincs is szebb, ami azonban benne rejlik, az sem utolsó! Télen-nyáron esszük, isszuk nyersen, főzve, szárítva, marinálva – de most nem is az ízére, zamatára gondolunk, hanem azokra az összetevőkre, amelyek a paradicsom rendszeres fogyasztásával védenek az érelmeszesedés és a szívkoszorúér-betegség ellen.

Jó lesz vigyázni a kalcium táplálékkiegészítőkkel

Ha táplálékkiegészítő formájában szedjük a kalciumot, megnövekszik az artériák elmeszesedésének és a szívkárosodásnak a kockázata. Ha azonban kalciumban gazdag táplálékot fogyasztunk, az védő hatású. A kalcium táplálékkiegészítők – főként az időseknél – nem épülnek be a csontokba, nem ürülnek ki teljesen a vizelettel, így a lágy szövetekben akkumulálódnak.

Érelmeszesedés: biztosabb megelőzni

Az érelmeszesedés az erek éveken, évtizedeken át tartó megkeményedése és szűkülete, ami miatt csökkent vérmennyiség jut el a szervekig. Még mindig nem tudják pontosan, miért keletkezik, de az igaz, hogy a szívinfarktus és az agyvérzés okozója. A nők fiatal korban természetes védelmet kapnak a női nemi hormonok révén, de ez védelem a menopauza során elmúlik.

Az artériák meszesedését okozza a városi levegő

A szív ereinek meszesedését vizsgáló tanulmány azt mutatja, hogy a város belső, forgalmas részén lakók kalciumlerakódásra való kockázatát megkétszerezi a levegőszennyezés – szemben azokkal, akik vidéken vagy a város kevésbé szennyezett részén élnek. Összesen 1225, 50 és 60 éves férfit és nőt vizsgáltak, akiknek 20%-a dán nagyvárosok központjában lakik. A résztvevők között nem volt egyetlen szívbeteg sem, mégis, 43%-uknak kalciumlerakódása volt az artériáiban.

Érelmeszesedéses fiatalok

Azt gondolnánk, hogy az atherosclerosis az idősebb kor betegsége. Meglepő, de nem így van, mert nagy számban érint fiatalokat, nőket és férfiakat egyaránt. Az érfalra rakódott zsír pedig számos baj forrása lehet, életveszélyt hordoz. „A fiatal, látszatra egészséges felnőttek körében az érelmeszesedés döbbenetesen növekszik” – mondja dr. Eric Larose kanadai kardiológus, az Université Laval professzora. Az érelmeszesedés komoly problémát: szívbetegséget, sztrókot, még halált is okozhat.

A zab megvédi az ereket

Táplálkozással megelőzni az érfalak gyulladását? Sok visszérrel küszködő beteg számára jelenthet megoldást az a felfedezés, mely szerint a zab megvédi, hűsíti az ereket, és még a vastagbél-ráksejtek burjánzását is meggátolhatja.

Érvédő házi szerek

Napjainkban a világ fejlett országaiban szinte mindenütt a szív- és érrendszeri betegségeket tartják számon vezető halálokként. A népbetegségnek számító súlyos keringési problémákért többek között a helytelen táplálkozás, az elkényelmesedés, a stresszes életmód a felelős.

Vöröshagyma, fokhagyma és társaik

A hagymát Európában legalább a bronzkor óta használják étkezési célra, ám a származási helye feltehetőleg inkább Nyugat- vagy Közép-Ázsia lehet. A fokhagymával együtt már a Biblia legkorábban keletkezett részében megemlítik. Más hagymafélékkel együtt igazi orvosság.