Érelmeszesedés: biztosabb megelőzni

Az érelmeszesedés az erek éveken, évtizedeken át tartó megkeményedése és szűkülete, ami miatt csökkent vérmennyiség jut el a szervekig. Még mindig nem tudják pontosan, miért keletkezik, de az igaz, hogy a szívinfarktus és az agyvérzés okozója. A nők fiatal korban természetes védelmet kapnak a női nemi hormonok révén, de ez védelem a menopauza során elmúlik.

Az alattomos kezdet

Az érelmeszesedés nem egy nap alatt keletkezik, 20-40 év elmúlhat, amíg az első panaszok fellépnek, ekkor azonban már súlyosak: keringési problémák a lábakban, mert a szűk artériák oxigénben szegény vért szállítanak, vagy a koszorúerek szűkülete, ami angina pectorist okoz. Másik tünet lehet az agy csökkent működése, beleértve a memória problémákat vagy szédülést. A verőerek elmeszesedésének további fokozata az artériák elzáródása, a vérellátás teljes megszűnése, és így a szervek oxigénhiánya.

Kockázati tényezők

Az érelmeszesedés kialakulását bizonyos tényezők meggyorsíthatják:

  • Magas vérnyomás, mert az erek nagyobb nyomásnak vannak kitéve
  • Cukorbetegség
  • Mozgásszegény életmód, túlsúly
  • Zsíros ételek
  • Stressz
  • Dohányzás, mivel a nikotin szűkíti az ereket
  • Magas húgysavszint
  • Emelkedett fibrinogén szint (fokozott vérrögképződés)
  • Magas homocisztein szint
  • Vitaminhiány
  • Túl magas koleszterinszint, mivel ez lerakódik az érfalakon.

Hogyan keletkezik?

Az ereket belül vékony sejtréteg, az intima fedi. Bizonyos hosszan tartó kóros hatások következtében ezen kis repedések keletkezhetnek. A szervezet immunrendszere aktiválódik, és – hasonlóan, mint a sebek esetében – „segítőket” küld. Ez a javítás azonban nem optimális: folyadék hatol be az érfalon, kis duzzanat keletkezik, melyet vérsejtek, zsír- és vízkő alkot.

Védekezési reakcióként megvastagszik az ér belső fala, atheroma alakult ki. Idővel ezen a helyen egyre több mész rakódik le, és az érfal kemény lesz, plakk képződik. Ettől kezdve beszélünk érelmeszesedésről. Az érfal e szűkülete sokáig nem vehető észre, mert a véráramlás bizonyos határig folyamatos marad.

Mi történik a szívvel?

Az ilyen folyamatok a szívet ellátó kis artériákon is lezajlanak. Ott a vérkeringés zavarát csak akkor lehet észrevenni, ha az ér már csak egyharmad részben nyitott. Ekkor erős megterhelésre tipikus panaszok jelentkeznek: légszomj és fájdalom a mellkasban. Ha a szűkület nagyon lassan fejlődik ki, az érrendszerben ún. kollaterális keringés (biztosíték) képződhet. A szervezet ezeket a kis kerülőket használja a szívizmok vérrel történő ellátására.

Kis ok – nagy hatás

Kritikussá válik a helyzet, ha a plakkok nem válnak le az érfalról, mert ez egész ér teljesen elzáródhat. Ez az elzáródás elzárja a véráramlást. Ha mindez a szívnél történik, akkor beszélünk szívinfarktusról, az agyi erek elzáródása esetén agyvérzésről (stroke).

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Gyógynövények az érelmeszesedés ellen