Gyógynövények az érelmeszesedés ellen

A keringési rendellenességek, a korai érelmeszesedés megnyilvánulásának tipikus tünete a hirtelen fellépő mellkasi fájdalom. Az elmúlt évtizedben a férfiak szív és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos halálozása csökkenni kezdett, ezzel szemben a nőknél megnőtt a szívkoszorúér-betegség és a magas vérnyomás komplikációinak előfordulása és mortalitása.

Néhány receptet kínálunk az érelmeszesedés (atherosclerosis) megelőzésére és kezelésére. Az orvosi konzultációt nem helyettesítik, az elengedhetetlen.

Koleszterinszintet szabályozó házi szerek

Árnika virág 150 g, cickafarkfű 100 g, orbáncfű 150 g. A keverékhez öntsünk egy pohár forrásban lévő vizet, hagyjuk főni, és kis kortyokban igyuk egész nap. A kúra 10 napos.

Érelmeszesedés ellen fokhagyma tinktúrát is használhatunk, naponta 3-4 alkalommal 20 cseppet. Készíthetünk alkoholos kivonatot 1 db vöröshagymából is, naponta háromszor 20-30 cseppet vegyünk be 3-4 héten át. (A tinktúrák elkészítésének módszereiről itt tájékozódhatunk.)

A koleszterin felszívódásának csökkentése és az érfalba való beépülés gátlása érdekében a következő gyógynövények keveréke segíthet: galagonyavirág 200 g, mezei zsurló 100 g, fehér fagyöngy 100 g, kis meténg levelei 100 g, cickafark 200 g. Egy pohár infúziót kortyolgassunk a nap folyamán. Az ajánlott kúra 1,5-2 hónapig tart, utána 1-2 hónapos szünetekkel.

Méz és gyógynövények

A természetgyógyászatban használatos gyógynövények a vitaminok és más biológiailag aktív anyagok, olajok és szerves savak tárházai. Ezekkel valóban gyógyítani lehet a szív és érrendszeri betegségeket a meszesedést.

Infúzió martilapuval

Összetevők: 1 evőkanál szárított gyógynövény 1 pohár felforralt vízzel. A szárított gyógynövényt a forró vízzel felöntjük, hagyjuk tíz percig állni, majd hűtsük és leszűrjük le. Vegyünk be 1 evőkanál meleg teát naponta 3-4 alkalommal.

Infúzió közönséges cickafarkból

Az infúzió elkészítéséhez 1,5 teáskanál száraz gyógynövényre (lehetnek benne virágok, levelek teteje) öntsünk egy pohár forrásban lévő vizet. Ezután hagyjuk állni 30 percig, szűrjük le, és 15-20 perccel étkezés előtt 3×1 evőkanál teát fogyasszunk el. Csalánlevél kivonatot is adhatunk ehhez az infúzióhoz.

Infúzió orbáncfűből

A főzet elkészítéséhez 1 evőkanál orbáncfű kell. Öntsünk rá 1 csésze vizet és forraljuk 10 percig, aztán hűtsük le és szűrjük. Fogyasszuk fél órával étkezés előtt napi háromszor 1/3 csészével. Az orbáncfű tinktúrája is gyógyhatású: szedjünk naponta 3-4 alkalommal 40-50 cseppet.

Zöldségek és gyümölcsök

Azok az emberek, akik sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, ritkábban halnak meg szívkoszorúér betegségben, amely a szívbetegségek leggyakoribb formája. Ez a betegség az egyik leggyakoribb halálok Európában. Ha naponta legalább 8 adag gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, az 22%-kal csökkenti a szívkoszorúér betegség okozta halálozási kockázatot, ellentétben azokkal, akik napi három adagnál kevesebbet fogyasztanak. Az Oxfordi Egyetemen végzett kutatások nyolc európai országban élő több mint 300 ezer embert érintettek. A kísérletben résztvevők életkora 40 és 85 év között volt. Megállapították, hogy a zöldségek vagy gyümölcsök minden további adagjának elfogyasztása 4%-kal csökkenti a szívhalál valószínűségét. Azt is kimutatták, hogy egy ember átlagosan 5 adag gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt naponta. Olaszország, Görögország és Spanyolország népessége több gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt, míg Svédország lakosai kevesebbet. A brit kardiológusok azt állítják, hogy a vizsgálatban részt vevő embereknek csak 18%-a fogyaszt napi 8 adagot, ami elég ahhoz, hogy jelentősen csökkentse a szívproblémák miatti halálozási kockázatot.

A cikk még nem ért véget, kérem, lapozzon!