A zab megvédi az ereket

Táplálkozással megelőzni az érfalak gyulladását? Sok visszérrel küszködő beteg számára jelenthet megoldást az a felfedezés, mely szerint a zab megvédi, hűsíti az ereket, és még a vastagbél-ráksejtek burjánzását is meggátolhatja.

Már jó ideje köztudott, hogy a zab, a zabpehely, a zabkorpa csökkenti a koleszterinszintet. Az USA agrárminisztériumának táplálkozási kutatóközpontjában dolgozók hosszú évek kutatásai után a zab további előnyös tulajdonságaira derítettek fényt. A kutatásvezető táplálkozástudós, az érbiológiai laboratórium igazgatója, Mohsen Meydani fedezte fel, hogy a zabban levő avenanthramid gátolja a gyulladáskeltő molekulák (citokinek) létrejöttét.

Gyulladásgátló, vérnyomáscsökkentő is

érfalA gyulladást a zabban található avenanthramid „hűti le” Mivel a vérerek falában kialakuló gyulladás maga is része az érelmeszesedéshez vezető folyamatnak, így ezzel együtt az érelmeszesedést is megelőzi. Kiderült, hogy a zab nem csupán gátolja a gyulladást, hanem megvédi az érfalakat a sérüléstől, és csökkenti a magas vérnyomást is. Emellett a zabban lévő antioxidánsok (fenolok) nem engedik, hogy a vérlemezkék letapadjanak az artériák falára.

Az avenanthramid és származékai még az érfalak ellazulását is elősegítik azáltal, hogy előmozdítják a nitrogén-monoxid (NO) termelését. Sőt, megelőzik az érfalakat borító simaizomsejtek burjánzását is, ami az artériák falát pusztítja. A nitrogén-monoxid egy, a szervezetben termelődő gáz halmazállapotú anyag, amely alapvetően argininból jön létre. Az NO gyakorlatilag egy jelző molekula, mely értágulatot okoz, és a véráramlás fokozva éri el hatását. A fokozott véráramlás pedig fokozott tápanyagszállítást és így fokozott tápanyagfelvételt okoz. Az izomnövekedést is segíti, ezért használják gyakran testépítők. A nitrogén-oxid termelés idősebb korban csökken.

Az állatkísérletek után előzetes humán klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy a zab fogyasztása csökkenti a vérnyomást. Meydani kutatásai újabb reményeket keltenek a zab előnyös hatásaival kapcsolatban: az avenanthramid a vastagbél-ráksejtek burjánzását is gátolhatja, vagy legalábbis képes lassítani a folyamatot.