Mitől olyan egészséges a paradicsom?

A paradicsom élénk piros színénél talán nincs is szebb, ami azonban benne rejlik, az sem utolsó! Télen-nyáron esszük, isszuk nyersen, főzve, szárítva, marinálva – de most nem is az ízére, zamatára gondolunk, hanem azokra az összetevőkre, amelyek a paradicsom rendszeres fogyasztásával védenek az érelmeszesedés és a szívkoszorúér-betegség ellen.

Hogyan véd a paradicsom e betegségek ellen? Az oka a likopin, egy antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező speciális karotinoid. Ez a fitokémiai anyag, amely állítólag védi a sejtmembránokat, és egy időre megváltoztatja a rákos sejtek miatt sérült sejtek hatásait is, főleg a vörös gyümölcsökben és zöldségekben található, a paradicsomon kívül például a görögdinnyében, a rózsaszínű grapefruitban és a guajavában.

A karotinoidok azért fontosak a szervezetünk számára, mert elősegítik az úgynevezett szabad gyökök leküzdését, amelyek végül szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek. Mivel a karotinoidok zsírban oldódnak, ezt figyelembe kell venni az étel készítésekor. Néhány csepp olívaolaj már elegendő lehet.

Likopin a paradicsomban

A szakértők által ajánlott napi likopinmennyiség 6 mg.

Érdekes, hogy a paradicsompüréből vagy a paradicsomléből származó likopin jobban felszívódik a szervezetben, mint a friss paradicsomból. Ez nem paradoxon, hanem azzal magyarázható, hogy a viszonylag hőálló likopin hatása csak magasabb hőmérsékleten bontakozik ki (amelyet a lé vagy püré előállításakor elérnek), így a szervezet sokkal jobban felhasználja azt. Az alábbi táblázat a különböző paradicsomtermékekben lévő likopin mennyiségét mutatja:

Paradicsom-termék Likopin tartalom (mg/100g)
Paradicsom (nyers) 9,3
Paradicsomlé 10,8
Paradicsompüré 16,7
Ketchup 17,2
Paradicsomszósz 18,0
Paradicsomsűrítmény  55,5

Kétségtelen, hogy a likopin egészségre gyakorolt hatása még nem teljesen bizonyított. Nem vitatott azonban, hogy a paradicsom egésze rendkívül egészséges.

Egészséges és kalóriaszegény

A paradicsom nemcsak egészséges, hanem 100 grammonkénti 75 kilojoule (kJ), illetve 18 kilokalóriával (kcal) különösen alacsony kalóriatartalmú.

A likopin mellett nagy arányban tartalmaz egészséges összetevőket, például A-, B1-, C- és E-vitamint, az ásványi anyagok közül például káliumot, kalciumot és magnéziumot, valamint fontos nyomelemeket.

A legjobb ízű természetesen a szabadban, frissen érett paradicsomon – akinek saját kertje van, szerencsés lehet. Természetesen mindannyian ismerjük az üvegházakban érlelteket…

Az éretlen paradicsom mérgező

Az éretlen zöld paradicsomot nem szabad nyersen vagy feldolgozatlanul fogyasztani, mivel mérgező alkaloidákat (a burgonya szolaninjához hasonló) tartalmaz. Ez fejfájást, émelygést, gyomornyálkahártya-gyulladást vagy görcsöt okozhat. A szolanin nagyon nagy adagban halálos lehet.

Javaslatok a paradicsom helyes tárolásához

Az alábbi javaslatokat érdemes figyelembe venni:

  • A paradicsom érzékeny a hidegre, ezért ne tároljuk hűtőszekrényben. Tartsuk sötét helyen, szobahőmérsékleten, így kibontakozik a teljes aromája.
  • Ne tárolja a paradicsomot más zöldséggel együtt, például salátával, uborkával. A piros gyümölcsök etilént bocsátanak ki, amely az uborkát kissé megpuhítja.
  • Az alma – amely szintén etilént termel – viszont biztosítja a paradicsom érését. Segít az is, ha napfényre tesszük.
  • A friss termést 4-5 napon belül célszerű elfogyasztani. A fény, a hő és az oxigén csökkenti a tápanyagtartalmat.

A spanyolok ajándéka

A paradicsomot eredetileg Dél-Amerikában termesztették, Mexikóban gyógyítóként használtak az aztékok. Az, hogy a mi szélességi fokunkon is termeszthető, a spanyol hódítóknak köszönhető, akik a burgonyával együtt hozták Európába.

Az évszázadokon át tartó termesztés és nemesítés becslések szerint 2500 paradicsomfajtát adott, és a növény kedvenc zöldséggé vált a világ szinte minden konyhájában.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Töltsük fel raktárainkat piros színű zöldségekkel!