Mitől olyan egészséges a paradicsom?

A paradicsom élénk piros színénél talán nincs is szebb, ami azonban benne rejlik, az sem utolsó! Télen-nyáron esszük, isszuk nyersen, főzve, szárítva, marinálva – de most nem is az ízére, zamatára gondolunk, hanem azokra az összetevőkre, amelyek a paradicsom rendszeres fogyasztásával védenek az érelmeszesedés és a szívkoszorúér-betegség ellen.

A paradicsom segít a prosztata kóros megnagyobbodásakor

A paradicsomban található tápanyagok egyike segít a férfiak időskori vizelési problémáinak megoldásában. Kiderült, hogy a likopin nevű összetevő, amely a paradicsom élénk piros színéért felelős, segít csökkenteni a prosztata megnagyobbodását. Mivel a prosztata a húgycső körül helyezkedik el, megnagyobbodása idővel vizelési nehézségeket okozhat.

Bőrvédő paradicsompirula

A kánikulában sokan nyúlnak a különböző naptejekért. Szakértők szerint azonban ezek nem védenek a potenciálisan káros infravörös sugárzás ellen. A hagyományos napkrémek csak a bőrt károsító és égető ultraibolya A és B sugarakat blokkolják, az infravörös sugárzástól nem védik a bőrünket. A likopin tartalmú étrend-kiegészítők nyújthatnak megoldást.

Paradicsom, szerelemalma

A paradicsom nemcsak olyan szép piros, hogy szebb már nem is lehetne, de nagyon gazdag vitaminokban is. A nadragulyafélék családjába tartozó növényt Dél-Amerikában termesztették, ahol Mexikóban az aztékok gyógynövényként használták. Mi a spanyol hódítóknak köszönhetjük. Hívták aranyalmának, szerelemalmának is, mindegy, a népszerűsége töretlen.

A paradicsom védhet a mellrák ellen

A testtömegindex emelkedésével együtt nő az emlőrák kockázata a a változókort követően. A legújabb tudományos eredmények alapján viszont a paradicsomban gazdag étrend erőteljes hatással van azon hormonok szintjére, melyek szerepet játszanak a zsír- és a cukoranyagcserében – azaz segíthet a mellrák kockázatának csökkentésében.

Egészséges nassolnivaló paradicsomhéjból

A feldolgozott nasik általában egészségtelenek, Zeinab Dehghan-Shoar, a Massey Egyetem egyik diákja azonban kifejlesztett egy olyan rágcsálnivalót, amely nem csak finom, hanem még egészséges is. A hallgató azután kezdett el dolgozni különleges ötletén, miután édesanyja rákban meghalt. Úgy érezte, mivel a betegségeket könnyebb megelőzni, mint kezelni, jó ötlet lenne kifejleszteni egészségesebb nassolnivalókat.

Miért egészséges a paradicsom?

Most van az igazi szezonja, ehetünk belőle bőven frisset, és eltehetjük télre. A paradicsom nemcsak a piros színével kelleti magát, de nagyon értékes „belső élete” is van. Az aztékok gyógynövényként használták. Elterjedése a spanyol hódítóknak köszönhető, akik a burgonyával együtt hozták be Európába. Nemcsak fajtája számos, hanem a neve is: felfedezői, az indiánok „tumatle”-nak nevezték. Szerelem-, paradicsomalmának is nevezik, és évszázadokon át tartó nemesítése következtében jelenleg mintegy 2500 paradicsomfajta létezik, a világ szinte minden konyhájában használják.

A paradicsom

A mediterrán diéta csökkenti a szívinfarktus és a tüdőrák kockázatát, sőt a szellemi képessé-gek időskori romlásának veszélyét is, és ennek egyik tényezője a paradicsom piros színét adó festékanyag lehet – írja az Európai Szívgyógyászok Társaságának folyóirata.