A paradicsom segít a prosztata kóros megnagyobbodásakor

A paradicsomban található tápanyagok egyike segít a férfiak időskori vizelési problémáinak megoldásában. Kiderült, hogy a likopin nevű összetevő, amely a paradicsom élénk piros színéért felelős, segít csökkenteni a prosztata megnagyobbodását. Mivel a prosztata a húgycső körül helyezkedik el, megnagyobbodása idővel vizelési nehézségeket okozhat.

Az Oncology and Cancer Case Reports című szaklapban publikált anyag szerint további kutatásokra van szükség, hogy a paradicsomot a gyógyászatban is fel tudják használni a prosztata megnagyobbodása ellen, de az eddigi kutatási eredmények meggyőzőnek tűnnek.

A likopin idős korban is megoldjaAzt eddig is tudtuk, hogy a likopin segít a prosztatarák terjedésének megakadályozásában, de új információ, hogy a prosztata kóros megnagyobbodása ellen is hatékony fegyver – mondja a kutatást vezető Hiten Patel professzor, a norvég Tromsói Egyetem Munkatársa.

A fő akadályt az jelenti, hogy a likopin sajnos elég nehezen szívódik fel a szervezetben, de a szakemberek szerint erre is születhet megoldás idővel.

Egyre több bizonyíték támasztja alá a likopin mesterséges változata, a brit fejlesztésű Ateronon étrend-kiegészítő jótékony hatásait. A Cambridge-i Egyetem kutatói Ian Wilkinson vezetésével kimutatták, hogy a vegyület jelentős mértékben javítja a vérerek rugalmasságát, és csökkenti az artéria megkeményedését… Az Ateronon azért lehet hatékonyabb a természetes likopinnál, mert könnyebben felszívódik a szervezetben.

(A témáról bővebben olvashatnak egyik előző cikkünkben, ide kattintva.)