Bőrvédő paradicsompirula

A kánikulában sokan nyúlnak a különböző naptejekért. Szakértők szerint azonban ezek nem védenek a potenciálisan káros infravörös sugárzás ellen. A hagyományos napkrémek csak a bőrt károsító és égető ultraibolya A és B sugarakat blokkolják, az infravörös sugárzástól nem védik a bőrünket. A likopin tartalmú étrend-kiegészítők nyújthatnak megoldást.

Bőrvédő paradicsompirulaA nemrég tomboló kánikulában sokan nyúltak a különböző naptejekért. Szakértők szerint azonban ezek nem védenek a potenciálisan káros infravörös sugárzás ellen. A hagyományos napkrémek csak a bőrt károsító és égető ultraibolya A és B sugarakat blokkolják, az infravörös sugárzástól azonban nem zárják el a bőrünket.

Ezek az 1800-as években felfedezett sugarak hőt adnak át, megnövelik a bőr hőmérsékletét, és azért a melegségért felelősek, amit a napfényben való üldögéléskor érzünk. Az infravörös sugarak teszik ki a Nap energiájának körülbelül felét (az UVA és UVB sugarak együttesen mindössze 5-7 százalékát teszik ki), egyik típusa, az infravörös A pedig különösen mélyre képes hatolni a bőrben – mélyebb rétegeket ér el, mint az ultraibolya sugarak.

A legújabb állatkísérletek arra utalnak, hogy az infravörös A sugarak az UVB sugárzás behatásával kombinálva szerepet játszhat a bőrrák kialakulásában. Az infravörös A a bőr öregedéséhez is hozzájárul. A kutatók úgy vélik, hogy a sugárzás megváltoztat néhány olyan biológiai folyamatot, amelyek a bőrsejtek egészségének megőrzéséért felelősek, és befolyásolják a bőr szerkezetét kialakító kollagén termelését. Ez pedig végül ráncosodáshoz, megereszkedéshez és a bőr öregedéséhez vezethet.

Dr. Nick Lowe, a londoni Cranley Klinika bőrgyógyásza így nyilatkozott: „Nincs olyan egyértelműen bizonyítható összefüggés az infravörös A behatása és a bőrrák között, mint az UVA és UVB sugárzás esetében, de egyre több kutatási eredmény utal arra, hogy az UVB sugárzással kombinálva valamilyen módon hozzájárulhat a bőrrák kialakulásához.”

A bőr öregedésével kapcsolatban azonban már egyértelműbbek a bizonyítékok – mondja Jean Krutmann, a düsseldorfi Leibniz Környezetegészségügyi Kutatóintézet professzora, az infravörös A sugárzás egyik legnagyobb nemzetközi szaktekintélye. „Az infravörös A sugárzás úgy károsítja a bőr legmélyebb rétegeit, hogy gátolja a bőr egészséges regenerációjáért felelős enzimeket” – magyarázta a szakértő.

A brit Dr. Lowe szerint az egyik legnagyobb nehézség az, hogy nincs olyan kémiai szűrő, amely bizonyíthatóan gátolná az infravörös sugárzás hatásait. Néhány antioxidáns azonban, köztük a C- és az E vitaminok, valamint a Q10 koenzimhez hasonló vegyületek valamelyest helyre tudják állítani az infravörös A sugarak által okozott károsodást.

Hogyan védhetjük magunkat az infravörös sugárzástól? Dr. Lowe likopint ( a paradicsomban és a piros gyümölcsökben található vegyület) és Q10 koenzimet tartalmazó étrendkiegészítőket szed, és UVA/UVB ellen védő naptejet használ. A szakértő szerint a napvédő ruházat is kiváló választás, pedig ezt a lehetőséget az emberek többsége ritkán veszi számításba.