Miért egészséges a paradicsom?

Most van az igazi szezonja, ehetünk belőle bőven frisset, és eltehetjük télre. A paradicsom nemcsak a piros színével kelleti magát, de nagyon értékes „belső élete” is van. Az aztékok gyógynövényként használták. Elterjedése a spanyol hódítóknak köszönhető, akik a burgonyával együtt hozták be Európába. Nemcsak fajtája számos, hanem a neve is: felfedezői, az indiánok „tumatle”-nak nevezték. Szerelem-, paradicsomalmának is nevezik, és évszázadokon át tartó nemesítése következtében jelenleg mintegy 2500 paradicsomfajta létezik, a világ szinte minden konyhájában használják.

A likopin védi a sejtmembránt

A paradicsom véd a koszorúér-betegségek ellen. Ennek oka a benne található likopin, amely speciális karotinoid antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a másodlagos növényi anyag védi a sejtmembránokat, egy ideig a rákos sejtekben is. Ez az anyag nemcsak a piros gyümölcsben található meg, hanem a görögdinnyében, a rózsaszín grapefruitban és guayavában is.

A karotinoidok a szervezet számára a szabad gyökök leküzdésében fontosak. Zsírban oldódnak, és ezt főzéskor figyelembe kell venni. Néhány csepp olívaolaj hozzáadása már elegendő.Ne sokáig tároljuk!

Likopin a paradicsomból készült termékekben

A szakértők által javasolt napi adag 6 mg. Érdekes, hogy a szervezet a likopint paradicsompüréből vagy paradicsomléből jobban felveszi, mint a friss gyümölcsből. Ez nem ellentmondás, hanem azzal magyarázható, a hőnek viszonylag ellenálló likopin csak magasabb hőmérsékleten bontakozik ki teljesen (amit a lé vagy püré gyártásakor érnek el), és így jobban felszívódik a szervezetben.

Paradicsomtermékek: (likopintartalom (mg/100g)

  • paradicsom (nyers) – 9,3
  • paradicsomlé – 10,8
  • paradicsompüré – 16,7
  • ketchup – 17,2
  • paradicsomszósz – 18,0
  • paradicsomkrém – 55,5

Egészséges és kalóriaszegény

A paradicsom nemcsak egészséges, hanem különösen kalóriaszegény. A likopin mellett gazdag C-vitaminban, ásványi anyagokban (pl. kálium) és fontos nyomelemekben. A maradék víz – mintegy 95%. Leginkább az érett paradicsomot szeretjük, és akinek van a kertéjben, szerencsésnek mondhatja magát.

A zöld paradicsom nyersen fogyasztva egyébként veszélyes, mert toxikus alkaloid tomatint tartalmaz (megfelel a burgonyában lévő szolaninnak). Ez fejfájást, hányingert, gyomornyálkahártya-gyulladást és görcsöket válthat ki. Nagyon nagy mennyiségben halálos is lehet.

Ötletek a paradicsom helyes tárolásához

  • A paradicsom hidegre érzékeny, és nem célszerű hűtőszekrényben tárolni. Legjobb, ha hűvös sarokban szobahőmérsékleten tároljuk.
  • Ne tároljuk együtt más zöldségfélékkel. A paradicsom etilént termel, ami elősegíti az érést, így mellette az uborka megpuhul.
  • Az alma, mely maga is termel etilént, elősegíti a paradicsom utóérését. Segít az is, ha kitesszük a napfényre.
  • A friss paradicsomot 4-5 napig tárolhatjuk, utána használjuk fel. A fény, meleg és oxigén csökkenti a tápanyagtartalmat.

(Németből fordította: Koncz László)