Paradicsom, szerelemalma

A paradicsom nemcsak olyan szép piros, hogy szebb már nem is lehetne, de nagyon gazdag vitaminokban is. A nadragulyafélék családjába tartozó növényt Dél-Amerikában termesztették, ahol Mexikóban az aztékok gyógynövényként használták. Mi a spanyol hódítóknak köszönhetjük. Hívták aranyalmának, szerelemalmának is, mindegy, a népszerűsége töretlen.

Nem csak fajtája, hanem neve is számos: a felfedezők, az amerikai őslakosok, tumatle-nak nevezték. Olaszországban eredeti sárga színe miatt a pomodoro nevet kapta, ami aranyalmát jelent. De a szerelem-, paradicsomi alma és a paradicsom mind olyan nevek, amelyek a babérféléknél is ismertek. Évszázadokon át történő nemesítés révén, a becslések szerint 2500 különböző paradicsomfajta fejlődött ki, és sokoldalú, kedvenc zöldsége lett szinte a világ minden konyhájának.

Édes, érett, finomA likopin védi a sejtmembránokat

A paradicsom véd a szívkoszorúér betegségek és az ateroszklerózis ellen. Ennek oka a benne található likopin, egy speciális karotinoid antioxidáns tulajdonságokkal. Ez a másodlagos növényi anyag, amely megvédi a sejtmembránokat, és amely a sérült rákos sejtekben is megtalálhatók, elsősorban a piros gyümölcsökben és zöldségekben, vagyis nemcsak a paradicsomban, hanem a görögdinnyében, a rózsaszín grapefruitban és guavában is. A karotinoidok a szervezetünk számára ezért olyan fontosak, mert segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben. Mivel a karotinoidok zsírban oldódók, erre ügyelni kell az ételek elkészítésénél. Néhány csepp olívaolaj hozzáadása elegendő lehet.

A likopin ajánlott napi adagja szakértők szerint 6 mg. Érdekes, hogy a likopin paradicsompüréből vagy paradicsomléből jobban felszívódik a szervezetben, mint friss paradicsomból. Ez azzal magyarázható, hogy a viszonylag hőálló likopin csak magasabb hőmérsékleten fejti ki teljesen hatását, amelyet a lé, vagy püré gyártása során ér el.

Paradicsomtermék Likopin-tartalom mg/100g)
Paradicsom (nyers) 9,3
Paradicsomlé 10,8
Paradicsom püré 16,7
Ketchup 17,2
Paradicsomszósz 18,0
Paradicsomkrém 55,5

Egészséges és kalóriaszegény

A paradicsom nemcsak nagyon egészséges, hanem nagyon kalóriaszegény is. Likopin mellett nagy mennyiségű C-vitamint, ásványi anyagokat (pl. kálium) és esszenciális nyomelemeket tartalmaz. A többi 95% víz.

Bizonyára mindannyian megismerkedtünk valamikor a vizes paradicsommal, amelyet zölden szednek le, vagy üvegházakban utóérlelnek. Éretlen zöld paradicsomot egyébként nyersen vagy feldolgozatlan állapotban ne fogyasszunk, mivel toxikus alkaloid tomatidine-t (hasonló a burgonyában lévő szolaninnal) tartalmaz. Ez okozhat fejfájást, hányingert, gyomornyálkahártya-gyulladást, vagy görcsöket. Nagy adagokban halálos lehet.

Tippek a paradicsom helyes tárolására

  • A paradicsom érzékeny a hidegre, ezért ne tároljuk hűtőben, se a zöldségrekeszben. A legjobb szobahőmérsékleten, sötét helyen tárolni. Így őrzi meg az ízét.
  • Paradicsomot ne tároljuk más érett zöldségfajtákkal, pl. a salátával, uborkával. A piros gyümölcsök természetes érési gázt (etilén) adnak le, amitől az uborka kissé puha lesz.
  • Az alma, ami szintén etilént termel, gondoskodik a paradicsom utóéréséről. Az is segít, ha napfényre tesszük őket.
  • A friss paradicsomot használjuk fel négy-öt nap alatt. A fény, hő és oxigén csökkenti a tápanyagtartalmat.

(Németből fordította: Koncz László)