A paradicsom védhet a mellrák ellen

A testtömegindex emelkedésével együtt nő az emlőrák kockázata a a változókort követően. A legújabb tudományos eredmények alapján viszont a paradicsomban gazdag étrend erőteljes hatással van azon hormonok szintjére, melyek szerepet játszanak a zsír- és a cukoranyagcserében – azaz segíthet a mellrák kockázatának csökkentésében.

A paradicsom védhet a mellrák ellen„A paradicsom és a paradicsomalapú termékek választásának előnye már rövidtávon is evidens” – fogalmazott a kutatást vezető Adana Llanos, az egyesült államokbeli Rutgers Egyetem professzora, aki Electra Paskett-tel, az Ohiói Állami Egyetem szakértőjével működött együtt a vizsgálat során. „A gyümölcsök és a zöldségek fogyasztása, melyek igen gazdagok nélkülözhetetlen tápanyagokban, vitaminokban, nyomelemekben, illetve olyan növényi vegyületekben, mint a likopin, elképesztő előnyökkel bír a szervezet számára. Eredményeink szerint a napi ajánlott mennyiség bevitele már hatékony lehet a mellrák megelőzésében a magas kockázatú népességet tekintve” – tette hozzá Llanos. 

A longitudinális kutatás a paradicsom mellett a szójában gazdag étrend hatásait is vizsgálta a 70 menopauzán átesett nő jelentette mintán. A hölgyek 10 héten át olyan paradicsom alapú termékeket ettek, amelyek naponta legalább 25 milligramm likopinnal látták el őket. Egy másik tízhetes időszakban pedig legalább napi 40 gramm szójafehérjét kaptak. Mindkét tesztidőszak előtt arra utasították őket, hogy két héten keresztül tartózkodjanak a paradicsom és a szója fogyasztásától. 

A paradicsomos étrend követésének hatására az adiponektin hormon szintje, mely a vércukor és koleszterinszintek szabályozásáért felel, 9 százalékkal növekedett. Az alacsony testtömegindexű nőknél enyhén erősebb hatást lehetett megfigyelni. 

A tanulmány az The Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című szakfolyóiratban jelent meg.