Érelmeszesedéses fiatalok

Azt gondolnánk, hogy az atherosclerosis az idősebb kor betegsége. Meglepő, de nem így van, mert nagy számban érint fiatalokat, nőket és férfiakat egyaránt. Az érfalra rakódott zsír pedig számos baj forrása lehet, életveszélyt hordoz. „A fiatal, látszatra egészséges felnőttek körében az érelmeszesedés döbbenetesen növekszik” – mondja dr. Eric Larose kanadai kardiológus, az Université Laval professzora. Az érelmeszesedés komoly problémát: szívbetegséget, sztrókot, még halált is okozhat.

A kutatáshoz 168 fiatal felnőttet (18-35 éveseket) választottak ki, fele nő, fele férfi arányban. Semmilyen ismert kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) betegségben nem szenvedtek, nem volt családi vonás a korai szívbetegség, a cukorbetegség, nem dohányoztak, nem volt magas a koleszterinszintjük, sem a vérnyomásuk.

Először elvégezték a méréseket: magasság, súly, testtömegindex, derékkörfogat. MRI-vel a test zsírraktárait ellenőrizték, előbb a bőr alatti zsírréteget, majd a hasban és a mellkasban a szervek köré rakódott zsírréteget, és az érelmeszesedés mértékét az artériákon. Megállapították, hogy a nagyobb derékkörfogat jól megjósolja a zsigeri zsírréteget.Már fiatalon vigyázni kell

Árulkodó derékkörfogat

A fiatalok nagyobb zsigeri zsírréteget mondhatnak a magukénak még akkor is, ha normál súlyúak. A megnövekedett derék-index pedig „megjósolja” a zsigerben felszaporodott hájat. Dr. Larose azt mondja, hogy a derékkörfogaton már előre lehet látni az érelmeszesedés kockázatát: a megnövekedett derékkörfogat nemcsak a zsigeri elhízást mutatja, hanem az érelmeszesedést is. (Dr. Larose korábban kutatásokat végzett a fiatal amerikaiak körében, akiket háborúban öltek meg vagy közlekedési balesetben haltak meg: 80%-uknak idő előtti, rejtett érelmeszesedése volt.)

Ezeknek a fiatal embereknek megelőző segítséget kell kapniuk, hogy lelassíthassák az érelmeszesedést. „Azt üzenem ezeknek a fiataloknak, hogy ők sem szuperemberek. Jól teszik, ha egészségesen táplálkoznak, fizikailag aktívak, ha megtartják normális testsúlyukat, nem dohányoznak, ha mértékletesen fogyasztanak alkoholt, mérséklik a stresszt. Soha sincs elég korán ahhoz, hogy elkezdjük a szívbetegség megelőzését.”