A több kalcium nem erősíti az idős csontokat

Új-zélandi kutatók több mint száz korábbi kutatás elemzésével kimutatták, hogy tévesek azok az irányelvek, amelyek legalább napi 1000-1200 milligramm kalcium fogyasztását javasolják az idős embereknek. Arra a következtetésre jutottak, hogy egyik kutatás sem bizonyította azt, hogy a kalciumbevitel összefüggésben állna a csonttörés kockázatával.

Dr. Mark Bolland, az Aucklandi Egyetem munkatársa elmondta, hogy nem találtak arra utaló bizonyítékokat, melyek szerint a normálisnál magasabb étrendi kalciumbevitel erősítené az idős csontokat, vagy megelőzné a csonttöréseket.

KalciumAz egyetem kutatói a British Medical Journal szeptember 30-i számában megjelent tanulmányukhoz két étrendi kutatásra összpontosítottak, amelyek azt hasonlították össze, mi történik az 50 éven felüli alanyokkal, amikor nagy, illetve kis mennyiségű kalciumot szednek. A szakértők ezen kívül további 44 olyan kutatást is áttekintettek, amelyek azt vizsgálták, hogyan befolyásolja a tartós kalcium, a tej, a tejtermékek és/vagy étrend-kiegészítők a csonttörés kockázatát. További 26 olyan kutatást is elemeztek, amelyek a kalciumtartalmú étrend-kiegészítők hatását vizsgálták.

Második áttekintésükben 59 olyan kutatásra összpontosítottak, amelyek az étrendi és a táplálékkiegészítőkből származó kalcium hatását vizsgálták a csontsűrűségre 50 éven felüli személyekben. Az eredmények azt mutatták, hogy a kalciumbevitel növelése csak kismértékben függött össze a csont ásványianyag-tartalmával (csontsűrűséggel), és ez az 1-2 százalékos növekedés nem befolyásolta jelentős mértékben a csonttörés kockázatát.

Bolland elmondta, hogy a klinikai kísérletek ugyanakkor azt mutatják, hogy a kalciumtartalmú étrend-kiegészítők enyhe gyomor-bélrendszeri mellékhatásokkal, például székrekedéssel járhatnak, és kismértékben megnövelhetik a vesekő, a szívroham, a magas kalciumszint és az akut gyomor-bélrendszeri tünetek miatti kórházi kezelések kockázatát. A szakértő szerint ezeknek a súlyos mellékhatásoknak az alacsony kockázata, valamint az enyhe mellékhatások közepes szintű kockázata együttesen túlsúlyban vannak a kalciumtartalmú étrend-kiegészítők a csonttöréssel összefüggő bármilyen előnyeihez képest.