A cukor egészséges alternatívái (1.)

A cukorpótlók, mint a stevia, xilit vagy a szacharin nemcsak sok diétás termékben találhatók meg, hanem egyre inkább használjuk ezeket a mindennapi sütés-főzésnél is. Különösen a cukorbetegek számára jó alternatíva az édesítőszer, de jó a fogaknak vagy kalóriacsökkentésre is. Melyek az előnyei és hátrányai a különböző cukorhelyettesítőknek?

Németországban évente kb. 35 kg cukrot fogyasztanak fejenként. Ennek a többsége nem az édességekben van, hanem az iparilag feldolgozott termékekben, a gyümölcslevekben, üdítőkben vagy a készételekben. De a közönséges asztali cukor nagyon egészségtelen: kapcsolatba hozzák az elhízással, krónikus betegségekkel, mint a diabétesz és a szív- és érrendszeri betegségekkel, valamint a fogszuvasodással. Ezért egyre többen nyúlnak inkább cukorpótlóhoz. Ez számos előnnyel jár:

  • E helyettesítőknek lényegesen kevesebb a kalóriájuk, az asztali cukor legalább 400 kalóriát tartalmaz 100 grammonként. Tudományosan még nem bizonyították azt az állítást, hogy a cukorpótlók fokozzák az édesség utáni sóvárgást, és a fogyást inkább akadályozzák, mint támogatják.
  • A helyettesítők nem segítik elő a fogszuvasodást.
  • A cukorbetegeknek a cukorpótlók és édesítőszerek azt a lehetőséget kínálják, hogy csökkentsék a cukorbevitelt, és édességet ehetnek anélkül, hogy a vércukorszintet erősen befolyásolnák.

Mivel édesítsük?

Édesítők és cukorpótlók – mi a különbség?

Aki megfelelő cukorhelyettesítőt keres, könnyen elveszhet a terminológiák dzsungelében, ugyanis az édesítőszerek, cukorpótlók és mesterséges édesítőszerek nem ugyanazok:

  • Édesítőszerek: rendkívül édes, kémiailag vagy természetes úton előállított cukorhelyettesítők. Nem tartalmaznak kalóriát, és nem segítik elő a fogszuvasodást, mivel nem szállítanak táplálékot a szájflóra baktériumainak. Az édesítőszerek alkalmasak a cukorbetegek számára.
  • Cukorhelyettesítők: szénhidrátok, amelyek az inzulinfüggetlenek, így a vércukorszintet kevésbé befolyásolják, mint a cukor. Ezért a legtöbb közülük ajánlott a cukorbetegek számára. A fruktóz mellett az úgynevezett cukoralkoholokat számítják még a cukorpótlókhoz. Édesítő hatása hasonló, mint az asztali cukoré, de valamivel kisebb. Ezek is kevesebb kalóriát tartalmaznak, a napi kalóriabevitel kiszámításakor azonban figyelembe kell venni.
  • Cukorpótlók: a cukor bármely formájú alternatívája, felöleli mind az édesítőszereket, mind a cukorhelyettesítőket.

A cukor alternatívái

Szintetikus édesítőszerek

A szintetikus édesítőszerek, mint a ciklamát (E 952), aszpartám (E 951) vagy a szacharin (E 954) nem, vagy szinte csak minimális kalóriát tartalmaznak, és nem növelik meg a vércukorszintet. Mivel nincs bennük szénhidrát, gyakran használják alacsony szénhidráttartalmú receptekhez.

Állatkísérletből származó utalásokat, miszerint a mesterséges édesítőszerek potenciálisan hozzájárulhatnak a cukorbetegség kialakulásához, embereknél még nem erősítették meg. Azt sem bizonyították, hogy az édesítőszer-fogyasztás lehetséges mellékhatásaként fokozott rákkockázat vagy fokozott étvágy jelentkezik – kis mennyiség biztonságosnak tekinthető.

(Folytatjuk)

(Németből fordította: Koncz László)