Nemcsak finom, de egészséges is a mangó

Az amerikaiakat sújtó két legkomolyabb egészségügyi probléma, az elhízás és a rák áll annak az új kutatásnak a középpontjában, amelynek során a mangó potenciális jótékony egészségügyi hatásait vizsgálták meg nemrég az Oklahoma Állami Egyetem tudósai. A Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB) keretein belül ismertetett előzetes kutatási eredmények szerint a mangó jótékony hatással lehet a vércukorszintre és segíthet a gyulladásos folyamatok kordában tartásában is.

Nemcsak finom, de egészséges is a mangóA Dr. Edralin Lucas által vezetett kutatás során a tudósok megvizsgálták milyen hatással van a rendszeres, napi szintű mangó-fogyasztás a túlsúlyos résztvevők állapotára. Összesen 20 felnőtt, 11 férfi és 9 nő, vett részt a kísérletben: nekik 12 héten keresztül napi 10 gramm fagyasztott-szárított mangót kellett elfogyasztaniuk a különböző étrendkiegészítők mellé. Ez a mennyiség körülbelül tíz dekagramm friss mangónak felel meg.

A kísérlet végére a résztvevők vércukorszintje az átlag értékekhez képest jóval alacsonyabb volt mind a férfiak, mind a nők esetében. A résztvevőknél testzsír-arány tekintetében nem történt változás, a testtömegindex pedig némely női résztvevőnél még nőtt is. Ezek alapján úgy tűnik, további vizsgálatok szükségesek a mangó élettani hatásainak felderítésére.

„A mostani vizsgálati eredmények megerősítették a korábbi állatkísérletek eredményeit, miszerint a mangó javítja a vércukor-értékeket a magas zsírtartalmú étrenden lévő alanyok esetében” – nyilatkozta Dr. Lucas. „Bár a mangó pontos hatásmechanizmusát egyelőre nem ismerjük, az biztos, hogy a gyümölcs többféle polifenolt is tartalmaz, amelyek jótékony egészségügyi hatásokkal rendelkeznek.”

Dr. Susanne Mertens-Talcott vizsgálatai szerint a mangó polifenoljai korlátozzák a mell daganatos és egészséges sejtjeinek gyulladásos válaszreakcióit is. Mivel a vizsgálatokat in vitro végezték a tudósok, további vizsgálatok szükségesek annak kiderítésére, hogy a mangóval emberi alanyok esetében is hasonló eredményeket lehet-e elérni.