Kevés kalória – csökkenő vércukorszint

A kalóriaszegény étrend vélhetően ráveszi a testünket, hogy égesse el a zsírt a máj és a hasnyálmirigy körül. Az itt felhalmozódó zsír akadályozza a szervek megfelelő működését, ami miatt csökken az inzulintermelés, és megemelkedik a vércukorszint. Ha azonban a szervezet hirtelen kevesebb kalóriát kap, ennek a zsírnak az elégetéséből nyer energiát.

Kevés kalória – csökkenő vércukorszintEgy korábbi kutatásból már kiderült, hogy a nagyon kevés kalóriát tartalmazó étrend visszafordíthatja a 2-es típusú diabéteszt olyan betegekben, akikben négy éven belül diagnosztizálták a betegséget. A Newcastle Egyetem kutatása azt mutatta, hogy a nyolchetes kalóriaszegény diétára fogott 11 személy közül hét beteg tizenkét héttel később normális vércukorszinttel rendelkezett.

Most az Imperial College London három hónapos kísérletében 90 beteg részvételével vizsgálják a kalóriaszegény étrend előnyeit. A résztvevők már tíz éve szenvednek a betegségben, amelyet inzulinnal kezelnek. Az alanyok a kísérlet során két csoportba kerülnek: az egyik leveseket és turmixokat kap, amit az ételek fokozatos újra bevezetése követ.

Ők csupán 800 kalóriát kapnak naponta (a javasolt napi kalóriabevitel férfiaknál 2500, nőknél 2000 kalória). A másik csoportba tartozó 45 beteg egy standard kalóriaszegény diétát követ (körülbelül napi 1700 kalória), és rendszeres testmozgást végez. Egy évig az összes résztvevőt nyomon követik, és havonta mérik a testtömeg-indexüket.

A kalóriaszegény étrend vélhetően ráveszi a testünket, hogy égesse el a zsírt a máj és az inzulint termelő hasnyálmirigy körül. Az itt felhalmozódó zsír akadályozza a szervek megfelelő működését, ami azt eredményezi, hogy csökken az inzulintermelés, és megemelkedik a vércukorszint. ha azonban a szervezet hirtelen kevesebb kalóriát kap, arra kényszerül, hogy a szír elégetéséből nyerjen energiát. A szervek működése ennek köszönhetően helyreáll.

Adrian Brown, a kutatást koordináló dietetikus szakértő elmondta, hogy a kísérletben részt vevő betegek speciálisan számukra kifejlesztett, kalóriaszegény, folyékony táplálékkiegészítő termékeket kapnak, amelyek az összes szükséges tápanyagot biztosítják számukra. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a betegeknek otthon nem szabad kalóriaszegény étrenddel kísérletezniük háziorvosuk vagy egy megfelelő orvoscsoport felügyelete nélkül.