A demencia kapcsolatban áll a vércukor magas szintjével

A magas vércukorszint fokozza a szellemi hanyatlás kialakulásának kockázatát – még akkor is, ha nem áll fenn valódi cukorbetegség. A Washingtoni Egyetem munkatársai mintegy 2000, 65 éves kor feletti egyén elemzése alapján jutottak arra a következtetésre, hogy az ötéves periódusban mért, átlagosan túl magasnak bizonyuló vércukorszint a szellemi hanyatlás fokozott kockázatával társul.

A demencia kapcsolatban áll a vércukor magas szintjévelPéldául 6,4 mmol/l átlagérték mellett az 5,6-oshoz képest 18 százalékkal magasabb a demencia kockázata. Mindazonáltal a cukorbetegeknek még ennél is magasabb kockázattal kell számolniuk, 10,6-os értéknél 40 százalékos a járulékos kockázat a 8,9 mmol/l átlagértékhez képest.

Dr. Paul K. Crane és munkatársai szerint egyértelmű az összefüggés, hogy a magasabb vércukorérték magasabb kockázattal jár, ráadásul nem találtak olyan küszöböt, ami alatt ne állna fenn ez a fajta rizikó. A New England Journal of Medicine oldalain közölt tanulmány során az alanyok utánkövetése több évig tartott, minden egyes orvosi vizsgálat alkalmával megmérték a vércukor szintjét, ami átlagosan egyénenkénti 17 értéket eredményezett – ez igen bőséges adatnak tekinthető. Az aktuális éhomi érték mellett a táplálkozás utáni vércukor, illetve a glikanált hemoglobin is mérésre került (ez utóbbi reprezentálja a vércukor többhavi átlagos értékét).

Azonban a vércukor nem csupán az elfogyasztott cukor mennyiségétől függ, ugyanis a szervezet más tápanyagokat is képes cukorrá alakítani, amennyiben arra szükség van. A teljes tápanyag megszorítása mellett a vércukorszintre jótékony hatással van a rendszeres testmozgás – Dr. Crane és munkatársai szerint ez is csökkenti az elbutulás kockázatát. Mindazonáltal a jelenség részleteit még további vizsgálatok segítségével kell tisztázni.