Dohányosokban előre jelzi a tüdőrák kockázatát a szérum bilirubin

Az Amerikai Rákkutató Társaság (AACR) washingtoni éves konferenciáján bemutatott legújabb kutatás szerint az alacsony bilirubin szinttel rendelkező dohányosok a tüdőrák és a halálozás magasabb kockázatának vannak kitéve, mint a magasabb bilirubin szinttel rendelkező társaik. A felfedezés alapján a szérum bilirubin hatékony biomarkerként szolgálhat a tüdőrák előrejelzésében.

Dohányosokban előre jelzi a tüdőrák kockázatát a szérum bilirubin„Bár várható volt, hogy a bilirubin védőhatással lehet a tüdőrák gyakorisága és a halálozás ellen, bizonyos mértékig meglepődtünk azon, hogy a bilirubin hatása csak a dohányosokban bizonyult nyilvánvalónak, ami azért járhat jelentős közegészségügyi következményekkel, mert a tüdőrákos esetek 90 százaléka a dohányosok körében fordul elő” – magyarázta Xifeng Wu, a Texasi Egyetem houstoni Anderson Rákkutató Központjának kutatója.

Mivel a tüdőrákos betegekben többnyire csak inoperábilis, előrehaladott szakaszában mutatják ki a daganatot, a prognózis különösen kedvezőtlen. A tüdőrák kockázatának előrejelzése érdekében sürgős szükség van hatékony biomarkerekre, és a szérum metabolitok ígéretesnek tűnnek ezen a téren.

Wu munkatársaival először 20 egészséges személyt, 20 korai stádiumú, nem kissejtes tüdőrákban, illetve 20 késői stádiumú nem kissejtes tüdőrákban szenvedő beteget kért fel a kísérlethez. A páciensek vérmintáiból származó szérum felhasználásával teljes körű, objektív metabolit profilozást végeztek, majd a három legnagyobb eltérést mutató metabolitot egy következő, összesen 519 egészséges és beteg személyt tartalmazó csoportban igazolták.

A legígéretesebb biomarkernek a bilirubin mutatkozott, és a kutatók ezt az eredményt tovább igazolták egy nagyszabású tajvani kohorsz vizsgálattal 435 985 személy részvételével. A tajvani kohorszban az derült ki, hogy a 0,68 mg/dl alatti bilirubinszinttel rendelkező férfiakban a tüdőrák előfordulása 7,02/10 000 fő/év, míg az 1,12 mg/dl feletti bilirubin értékkel rendelkező férfiakban az előfordulás 3,73. Ez átszámítva annyit jelent, hogy a legalacsonyabb bilirubinszinttel rendelkező személyekben 51 százalékkal magasabb a tüdőrák kialakulásának kockázata.

Amikor csak a dohányosokat vizsgálták, a kutatók kimutatták, hogy a legalacsonyabb bilirubinszinttel rendelkezőkre a tüdőrák 69 százalékkal, és a halálozás 76 százalékkal magasabb kockázata leselkedik azokhoz a dohányosokhoz képest, akik a legmagasabb bilirubinszinttel rendelkeztek. Azokban viszont, akik soha életükben nem dohányoztak, nem mutatták ki a bilirubin szignifikáns hatását. A bilirubin szintje és a tüdőrák kockázata közötti összefüggés csak azokban bizonyult jelentősnek, akik életükben valamikor dohányoztak, illetve jelenleg is dohányoznak.