Van-e fogyókúra szénhidrát megvonása nélkül?

Szükségünk van-e a kenyérre, vagy létezik sikeres fogyókúra szénhidrát megvonása nélkül? A szénhidrátra a legtöbb diétázó a fogyókúrák sikerét veszélyeztető rémként tekint, amit a súlycsökkenés érdekében feltétlenül száműznie kell az étrendjéből. A kevesebb szénhidrát valóban a testsúly csökkenéséhez vezet, ám ez csak látszólagos eredmény.

A zabpehely jó választásA Women’s Health magazin szakértők bevonásával vizsgálta, hogy valóban így van-e. Azaz szükséges, sőt szabad-e teljes mértékben lemondanunk a kenyérről vagy a tésztafélékről a kitűzött álomalak eléréséért, vagy épp ellenkezőleg: árthatunk a szervezetünknek a szénhidrátok radikális mértékű csökkentésével?

A szervezet a szénhidrátot cukorrá alakítja; ennek az átalakulásnak a sebességét mutatja a glükóz felszívódási index. (GI). A gyorsan felszívódó szénhidrátok (pl. a cukrok, a cukrozott üdítőitalok, a fehér lisztből készült termékek) pillanatok alatt nagy mennyiségű energiához juttatják a szervezetet, ám ugyanilyen gyorsan ki is ürülnek, ami drasztikus energiaszint csökkenést, fáradtság- és éhségérzetet okoz. Ezzel szemben az összetett szénhidrátok (teljes kiőrlésű pékáruk, barna rizs, a zabpehely) lassan szívódnak fel, és nem emelik meg gyorsan a vércukorszintet, így sokáig a jóllakottság érzetét biztosítják.

A szervezet optimális működéséhez nélkülözhetetlen a „jó” szénhidrát, amely az agy legfontosabb üzemanyaga is. Ha az agy nem jut folyamatosan cukorhoz, csökken a teljesítőképessége, ezzel figyelemzavar, tompultság, ingerlékenység, sőt agresszivitás is felléphet, de kellemetlen tünetként jelentkezhet hangulatingadozás is. A teljes kiőrlésű gabonából származó szénhidrát ugyanis hozzájárul az agy optimális szerotonin szintjéhez, ami felelős a kiegyensúlyozott kedélyállapotért.

A szellemi teljesítőképesség mellett a testi erőnlét fenntartásához is elengedhetetlen a szénhidrát, hiányára a szervezet fáradékonysággal reagál. Mario Spano dietetikus egy másik, az influenzára emlékeztető tünetegyüttesre (szájszárazság, szédülés, gyenge erőnlét, rossz közérzet, álmatlanság) is felhívja a figyelmet. Ezek a tünetek a glikogén szervezetből való kiürülését követően alakulhatnak ki, mikor a szervezet cukor helyett zsírt kezd lebontani azért, hogy energiához jusson.

A kevesebb szénhidrát valóban a testsúly csökkenéséhez vezet, ám ez csak látszólagos eredmény, mivel nem zsír-, csupán vízvesztésből adódik. Mindent egybevetve tehát a szénhidrátok megvonása nem a legegészségesebb módja a fogyókúrának, de még hatékonynak sem nevezhető, hiszen e sokféle, kellemetlen tünet könnyedén kedvünket szegheti a diéta kellős közepén.

Maczkay Zsaklin