A FODMAP étrend nem fogyókúra, de segít IBS-ben

Az irritábilis bél-szindrómában érintettek gyakran szenvednek emésztési zavarban étkezések után. Könnyebbséget hozhat számukra az úgynevezett low (alacsony) FODMAP étrend, amely különböző szénhidrátok fogyasztását jelenti. Mi is ez az étkezési forma? Mire kell ügyelni az érintetteknek? Segít-e valójában a diéta irritábilis bél-szindróma esetén?

A FODMAP mozaikszó, Fermentábilis Oligoszacharidok Diszacharidok Monoszacharidok és Poliolok kezdőbetűiből áll össze. Ezek az anyagok rövid láncú cukrok és cukoralkoholok, például tej és fruktóz. Számos különböző élelmiszer részei: pékárutól a tejtermékekig, a gyümölcsökig és zöldségekig.

A fermentálható azt jelenti, hogy ezek az anyagok erjedési folyamatokat váltanak ki az emésztés során. Ez az egészséges emberek számára nem jelent problémát, az irritábilis bélbetegeknek viszont nagyon érzékeny az emésztőrendszerük, és náluk ezek a folyamatok pl. puffadást, hasmenést és görcsöket okozhatnak.

Mi a low FODMAP-diéta?

Az FODMAP-ot tartalmazó élelmiszerek nem alapvetően egészségtelenek. Éppen ellenkezőleg, a szénhidrátokat és a cukoralkoholokat sok egészséges étel is tartalmazza. Az, hogy ezek az irritábilis bél-szindrómában szenvedőknél emésztési zavarokat okoznak, a bél érzékenységével magyarázható. Az egészséges embereknek ezért általában nem kell figyelmet fordítaniuk az élelmiszer FODMAP-értékére, de krónikus emésztési problémákkal küzdő emberek számára ez fontos lehet.

A low FODMAP étrend (vagy egyszerűen a FODMAP étrend) nemcsak a fogyás egyik módszere, hanem az irritábilis bélbetegek táplálkozásának különleges formája. Az élelmiszereket FODMAP-értékük alapján osztályozzák, és a lehető legnagyobb mértékben kerülik a nagy értékűeket.

Amiért a FODMAP-ok bélrendszeri panaszokat okoznak

A normál emésztési folyamat során a táplálék a gyomorban és a bélben összetevőkre bomlik. Amikor a benne lévő FODMAP-ok belépnek a vastagbélbe, akkor ott erjedési folyamat kezdődik. Ez olyan gázokat okoz, amelyek irritálhatják az érzékeny bélrendszert, emellett a bélben lévő FODMAP-ok vizet vonnak ki, ami hasmenéshez vezethet.

A megnövekedett gáz- és víztartalom felfújja a beleket és kitágítja a bélfalat is, amitől ezek áteresztőbbé válnak. Például az irritábilis bél-szindróma szivárgó bél-szindrómához vezethet. A folyamat során olyan anyagok kerülnek a testbe a bélfalon keresztül, amelyeknek valójában nincs ott keresnivalójuk, és jelenlétük többek között gyulladásos reakciókhoz vezet.

Hol találhatók a FODMAP-ok?

FODMAP-okat a legkülönbözőbb élelmiszerek tartalmaznak, többek között:

  • bizonyos gyümölcsfajták (pl. alma, mangó, őszibarack, görögdinnye)
  • bizonyos zöldségfajták (pl articsóka, spárga és hagyma)
  • bizonyos gabonafélék (többek között a búza és rozs)
  • laktóz tartalmú tejtermékek
  • méz
  • cukorpótlók, mint például a xilit, szorbit és maltit
  • glükóz-fruktóz szirup és egyéb adalékanyagok feldolgozott élelmiszerekben

A FODMAP étrendben ezért a fent említett élelmiszerek fogyasztását először szüneteltetjük, majd lépésről lépésre ismét kis adagokban felvesszük.

A kávé önmagában is FODMAP-szegény, így nem kell kávé nélkül reggelizni. Legjobb azonban feketén inni, mivel a tej és a tejszín, valamint számos édesítőszer tartalmaz FODMAP-ot – a hagyományos cukrot gyakran kis mennyiségben tolerálja a szervezet. Ne feledje azonban, hogy a kávé irritálja az emésztőrendszert FODMAP nélkül is.

Hogyan működik a FODMAP-diéta?

Ez a diéta három fázisra oszlik:

Négy-hat hétig, a restrikciós fázis alatt, minden FODMAP-ot szigorúan törölnek az étrendből.

Az újbóli expozíciós fázisban egy-két hétig FODMAP-tartalmú élelmiszert tesztelnek. Ha ez tolerálható, akkor visszavehető az étrendbe. Ha a tünetek súlyosbodnak, még mindig lehetséges az élelmiszer későbbi újbóli tesztelése.

Miután az összes élelmiszert tesztelték és a megfelelőket újra integrálták a táplálkozási tervbe, következik a fenntartó fázis.

Ettől kezdve az érintettek tudják, hogy mely élelmiszerek alkalmasak számukra, melyek nem, és használhatják ezt a listát az ételek elkészítéséhez. Az egyes FODMAP-okkal szembeni tolerancia azonban idővel megváltozik, ezért időnként szükség lehet az étrend testreszabására.

A cikk még nem ért véget, kérem, lapozzon!