A FODMAP étrend nem fogyókúra, de segít IBS-ben

Mit együnk?

Tény, hogy a FODMAP-ok teljes elhagyása súlyosan korlátozza az étrendet. Különösen az első néhány hétben jelenthet kihívást ez a táplálkozási forma, amikor csak az alacsony FODMAP-értékű ételeket tartalmazó listában lévő élelmiszerek fogyaszthatók.

A FODMAP-táblázat segíthet a táplálkozási terv összeállításában. Ügyelni kell arra, hogy minél több különböző „megengedett” élelmiszert fogyasszunk, hogy a lehető legtöbb változatot hozzunk be az étrendbe, és így biztosítsuk a szükséges tápanyagok felvételét.

A low FODMAP-élelmiszerek listája többek között a következőket tartalmazza:

  • sovány hús és hal
  • tojás
  • padlizsán, paradicsom, édeskömény, cukkini és uborka
  • leveles saláta és ruccola
  • szőlő, kivi, ananász és görögdinnye
  • rizs, burgonya, quinoa és kukoricadara
  • szójatej
  • zöldtea és mentatea

A diéta kihívásai

A feldolgozott élelmiszerek és a készételek csaknem mindig tartalmaznak FODMAP-ot, ezért szükséges a legtöbb étel sajátkezű elkészítése. A FODMAP-szegény étrendet gyakran további költségek kísérik. A családi és baráti vacsorameghívások és étteremlátogatások nehezebbé válnak. Az azonban, aki saját tapasztalatai alapján folytatja a FODMAP diétát és hasznosnak találja, hamar megtanulja kezelni az ilyen nehézségeket. Segíthet egy FODMAP-alkalmazás is.

Milyen hamar működik a FODMAP?

Mint minden étrendváltozás, a FODMAP-diéta sem működik azonnal vagy néhány nap múlva. Ezért az első szakasz négy-hat hetet vesz igénybe, hogy a szervezetnek időt adjunk a változásokhoz való alkalmazkodásra.

Ennyi idő alatt a panaszoknak javulniuk kell. Ha ez nem így van, nem érdemes folytatni az étrendet.

Mikor működik a FODMAP?

A tudományos kutatások arra utalnak, hogy ez a táplálkozási forma enyhítheti az irritábilis bél-szindróma tüneteit. Az étrend hatása azonban a betegek típusától függ. Az érintett személyek három csoportra oszthatók:

FODMAP-1 jól tolerálja a FODMAP-eket, ezért nem profitál a táplálkozás átállításából.

FODMAP-2 csak bizonyos FODMAP-tartalmú ételeket tolerál, vagy azokból kis mennyiséget. Itt tehát érdemes a diétát kipróbálni.

FODMAP-3 csak nagyon alacsony értékű FODMAP-eket tolerál, ezért a lehető legnagyobb mértékben tartózkodjon bizonyos élelmiszerektől.

Mikor várható hosszabb távon javulás?

Nem minden irritábilis bélbetegnél tűnnek el teljesen a panaszok a FODMAP-étrend hatására. Esetleg „csak” a tünetek javulása érhető el.

A korlátozás azonban nem mindig olyan erős, mint az első fázisban, mivel később FODMAP-gazdag élelmiszerek is fogyaszthatók, amekyek a második fázisban nem vezettek a tünetek újjáéledéséhez.

Mellékhatások: kinek alkalmas a FODMAP-diéta?

A FODMAP-diéta hosszú távú hatásai még nem látszanak, mivel nincsenek tudományos tanulmányok a viszonylag új étrend tartós hatásairól. Ezenkívül fennáll az egyoldalú táplálkozás kockázata, ha a betegek hosszú ideig csak FODMAP-szegény ételeket fogyasztanak. Ez viszont a fontos tápanyagok hiányához vezethet.

Az étrend valóban csak az irritábilis bél-szindrómában szenvedőknek szól. Mások számára nem nyújt egészségügyi előnyöket. Azt a tényt, hogy legalább néhány irritábilis bélbetegnek használ, a különböző tudományos vizsgálatok eredményei bizonyítják. A kísérő tünetek, mint a fáradtság és a depresszió enyhíthetők.

Mivel alapvető étrendváltozásról van szó, amely súlyos hatással lehet a szervezetre, a FODMAP-étrendet csak orvos vagy képzett táplálkozási tanácsadó felügyelete mellett szabad elvégezni.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe a következő cikket:

A puffadásért nem a glutén felel?